Hatástalanították az óriásbombát Lágymányoson, megindult a forgalom

Infostart
2008. május 15. 15:55
A szerdai 500 kilogrammos légibomba után ma egy újabb, ezúttal egytonnás óriásbombát kellett hatástalanítani a tűzszerészeknek Budapesten, a XI. kerületi Infopark egyik építkezésén. Mintegy 4 ezer embert kellett kimenekíteni a helyszínről és a környékről. A Lágymányosi hidat és a környező utakat lezárták, állt a HÉV is, a forgalom részlegesen két óra után indulhatott meg. A történész szerint még több száz évig fognak bombákat találni Budapesten.

A tűzszerészek hatástalanították, majd elszállították a XI. kerületi Infopark egyik építkezésén csütörtökön talált, II. világháborús, egytonnás amerikai légibombát - közölte kora délután Hajdú Gábor mérnök-ezredes, a tűzszerész zászlóalj parancsnoka.

A tűzszerészek a bombából kivették mind a két gyújtószerkezetet, amelyeket a helyszínen robbantottak fel; ez nem járt nagy hanggal - tette hozzá az ezredes.

A bomba miatt korábban két kilométeres körzetben mindenkit evakuáltak. A hatóságok a veszélyhelyzet miatt lezárták a Lágymányosi hidat, a déli vasúti összekötő hidat, a Szerémi utat, a Pázmány Péter rakpartot, a Bogdánfy utcát, és az Október huszonharmadika utcát, valamint több kisebb utcát is. Szünetelt a hajóforgalom is.

A rendőrség közölte: a Lágymányos hídon már lehet közlekedni, a vonat- és a HÉV-forgalom is megindulhatott, feloldották a környező utcák lezárását, és megindulhatott a vonat- és HÉV-forgalom is.

Ungváry Krisztián történész szerint még több száz évig fognak bombákat találni Budapesten. Az InfoRádió kérdésére hozzátette: a szovjet és amerikai repülők Magyarországon főleg ipari területeket bombáztak a II. világháborúban.

Az infoparki építkezések során már több második világháborús bombát is találtak. Szerdán egy 500 kilogrammos légibombát kellett hatástalanítania a tűzszerészeknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hajdú Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Ungváry Krisztián
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást