Egészségügy: elszámoltatná a kormányt a Fidesz

Infostart
2008. május 15. 17:20
A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy számoljon el az elmúlt másfél év egészségügyi kiadásaival, és hozza nyilvánosságra a költségeket. A legnagyobb ellenzéki párt egészségpolitikusa szerint az egészségbiztosítási pénztárak megalakítására, a vezérigazgatók kinevezésére, a különböző hirdetésekre, reklámkampányokra, tanácsadói díjakra 1,5 milliárd forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből. A kormányszóvivő ugyanakkor közölte: a több-pénztáras redszer felállítása 123 millió forintba került, a kormány ezt az összeget kommunikációs kiadásokra fordította.

A kormány fölöslegesen, megfontolatlanul kötött szerződést a felállított 22 pénztár vezetőjével akkor, amikor már teljesen nyilvánvaló volt, hogy az egészségbiztosítási törvényt visszavonják - mondta az InfoRádiónak Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő.

A legnagyobb ellenzéki párt számításai szerint a pénztárak felállítására, a kinevezett vezérigazgatók fizetésére és az egyéb költségtérítésekre közel félmilliárd forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből - közölte az egészségpolitikus.

Bár a szocialisták a nyár folyamán újabb egészségbiztosítási törvényjavaslatot készítenek, Pesti Imre szerint később sem lesz szükség a most felállított rendszerre. A kormány ugyanis az egész törvénycsomagot - így a pénztárakra vonatkozó részeket is - visszavonta.

A politikus hozzáfűzte: azért sem valószínű, hogy az új javaslatban is egy ilyen rendszer körvonalait vázolják fel a szocialisták, mert azt sem a szakma, sem a társadalom nem támogatja.

Eltúlzott összegek

A nemrégiben létrehozott, regionális egészségbiztosítási pénztárak létrehozása körülbelül 20 millió forintba került, ezek alaptőkéje 440 millió forint volt - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő. Budai Bernadett hangsúlyozta: a pénztárak megszűnésével ezek az összegek visszakerülnek a központi költségvetésbe.

A kormányszóvivő hozzátette: a pénztárak vezérigazgatói nem kaptak fizetést, és végkielégítésben sem részesülnek majd, hiszen a 22 cég nem kezdte meg az érdemi munkát.

A Fidesz szerint az egészségbiztosítás változásáról szóló kommunikációs kampány 403 millió forintba került, a médiavásárlás további 130 milliót tett ki, míg a volt holland egészségügyi miniszter 7,5 milliót kapott tanácsadói tiszteletdíjként.

Budai Bernadett ugyanakkor azt állítja: a tájékoztató kampányokra összesen 123 millió forintot költött a kormányzat. A kormányszóvivő úgy véli, ez sem kidobott pénz, hiszen az ismertető füzetekben, kiadványokban nem csak az egészségbiztosítási pénztárak rendszerét mutatták be.

Az egészségügy átalakítása kapcsán ezek a kampányok olyan témákat is érintettek - például az egészségbiztosítási "potyautasok" ügyét - amelyek teljesen függetlenek attól a rendszertől, amit hamarosan visszavon a Parlament - jelentette ki Budai Bernadett.

Hanganyag: Németh Zoltán és Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pesti Imre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Budai Bernadett
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást