A középiskolákban mindennapos az agresszió

Infostart
2008. május 15. 07:56
A főváros fölkérésére készített fölmérés szerint a középiskolákban mindennapos jelenség az agresszió, igaz, iskolatípusa válogatja, hogy ez milyen formában jelenik meg.

A gyorsjelentés szerint - amelyről a Népszabadság számol be - a tanárverés igen ritka, nem az viszont a zsarolás, a kiközösítés, a lelki terror. A kutatás ugyanakkor rávilágít arra, hogy ezeknek a problémáknak a kezelése ugyanolyan nehéz, gyakran megoldhatatlannak tűnő feladat, mint a verekedésé Az agresszió megjelenése természetesen függ az iskolatípustól. Óriási szakadék van a jó gimnáziumok és szakközépiskolák, valamint a szakiskolák között - ez utóbbiakban a tanulói összetétel nagyon eltérő.

A Magyar Nemzet arról tudósít, hogy egyre veszélyesebb feladatokba keveredhet a Magyar Honvédség Afganisztánban, miközben alapvető dolga a tartományi újjáépítés lenne, nem pedig a direkt akciók szervezése vagy a béke kikényszerítése a műveleti területeken. A térségben tartózkodó század mellé egy 20-25 fős alakulat csatlakozik, akik az afgán erőkkel együttműködve vesznek részt a környéken a harci feladatokban. Hivatalosan persze a magyar katonák csupán kiképzők lennének.

Az Index írása szerint újabb bizonyítékul szolgál a magyarországi rossz gazdaságpolitikára a svájci üzleti iskola, az IMD által szerkesztett versenyképességi lista, ahol úgy veszítettünk pozíciókat, hogy a térségbeli államok a románok kivételével szépen javítottak. Sőt mindegyik versenyképességi tényezőben rontottunk. Az 55 országot osztályozó versenyképességi listán a 38. helyre csúsztunk vissza, egy év alatt három helyet veszítettünk. Nálunk volt legmagasabb a költségvetési hiány, leglassabb a gazdasági növekedés és majdnem legnagyobb az infláció. A jelentés néhány pozitívumot is felmutat. Javul például a gazdaság külső egyensúlya, a jegybank működésének megítélése, és terjed a számítógép-használat.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy nincs egységes álláspont abban a kérdésben, hogy a cégvezető lehet-e igazgatósági tag. Van, aki szerint igen, hiszen a közgyűlés bárkit megválaszthat, ha megfelel a törvényi feltételeknek. Más szakértők, köztük Sárközy Tamás egyetemi jogászprofesszor és több cégbíró szerint a két funkció összeférhetetlen. A vállalatvezető ugyanis a vezető tisztségviselőket segíti, őt az igazgatóság utasítja, igazgatósági tagként nem utasíthatja önmagát. Az ügy tisztázatlansága zavart okozhat a társaságok működésében.

A Napi Gazdaság írása szerint fél hónap maradt arra, hogy nyilvánosságra hozzák a második félévtől hatályos gázárakat, ugyanis a törvény szerint a 30 nappal az életbelépés előtt ki kell hirdetni az új tarifákat. Ám egyelőre nem működik még a minisztérium, amely ezt megtegye. A szakértők szerint legalább 10-15 százalékos emelésre lenne szükség, de mivel túl kevés az idő, azt sem tartják kizártnak az elemőz, hogy elmarad a júliusi emelés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást