"A betegek életét veszélyezteti az ápolóhiány"

Infostart
2008. május 15. 17:36
A Semmelweis Egyetem főnővére szerint Magyarországon már a betegek életét veszélyezteti az ápolóhiány, míg az intézmény rektora az országos ápolói fórumon azt mondta: lassan nem lesz, aki vért vegyen a betegektől, vagy kicserélje az ágytálakat.

Noha a helyzetet elkeserítőnek tartja, a Semmelweis Egyetem főnővére az országos ápolói fórumon az InfoRádiónak azt mondta: a minisztérium vezetése elmozdulni látszik a holtpontról az ápolók helyzetét illetően.

Reggel felhívott Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki biztosított arról, hogy nagyon fontosnak tartja a témát, és az ápolók helyzetét ismét rangjának megfelelően kezelik - jelentette ki Csetneki Julianna.

Az ápolói fórumon a minisztériumot Tóth Ibolya minisztériumi főtanácsos nyilatkozattételi jog nélkül képviselte, és mindössze arra tett ígéretet, hogy javaslataikat tolmácsolja a tárca vezetésének.

Csetneki Julianna szólt arról is, hogy továbbra is fontosnak tartja a kormánybiztos kinevezését a területre, és további fórumokat is szerveznek.

Nem hagyjuk, hogy végképp összedőljön az egészségügy az ápolók miatt, jelen pillanatban ugyanis ez a veszély áll fenn, már az életet veszélyezteti a magyarországi ápolóhiány - hangsúlyozta a főnővér.

Hasonló tónusban nyilatkozott az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem rektora is, aki kijelentette: ma már az ápolás a magyar egészségügy legszűkebb keresztmetszete.

Tulassay Tivadar kiemelte: a terület a pályaelhagyás és az érdektelenség miatt annyira elnéptelenedett, hogy katasztrófahelyzet alakult ki. 2001-hez képest a felére esett az ápolói szakra jelentkezők száma, ápolási szakközépiskolák szűntek meg, speciális képzéseket folytató gimnáziumokat vontak össze, a diplomás képzésre is sokkal kevesen jelentkeznek, mint korábban.

A szakma a közalkalmazotti rangsor utolsó helyén áll, így egyáltalán nem vonzó, az érdektelenséget a piac diktálja - tette hozzá.

A szakember szerint hamarosan nem lesz, aki vért vegyen, vagy ágytálat cseréljen a kórházakban, így nem lehet teljesíteni a minimumfeltételeket sem; emiatt be lehetne zárni a magyar kórházak túlnyomó többségét.

A legkritikusabb az intenzív ellátást nyújtó szakok helyzete, ott kell a legnagyobb tudással, felkészültséggel, munkabírással dolgozni szerény fizetésért - fűzte hozzá Tulassay Tivadar.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csetneki Julianna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tulassay Tivadar
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást