Leállítaná a Magyar Posta a gyanús kerékpár-tendert

Infostart
2008. május 13. 17:56
A Magyar Posta a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, és azt kérte a testülettől, hogy vizsgálja meg a kerékpárbeszerzési tender menetét, a vizsgálat alatt függessze fel a szerződés végrehajtását. A társaság vezetése ezt azért tette, mert sajtóértesülések szerint felvetődött a gyanú, hogy a cég közberszerzési bizottságának vezetője információkat adott a későbbi győztesnek.

A Magyar Posta vezetése arra kérte a közbeszerzési döntőbizottságot, hogy függessze fel a kerékpárbeszerzésről szóló szerződés végrehajtását, és azt, hogy vizsgálja meg az eljárás menetét - mondta a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

Szűts Ildikó hozzátette: a hétvégén vizsgálatot indítottak, ennek eredményeként arra jutottak, hogy a tender végrehajtása közben sérülhetett a közbeszerzési eljárás versenysemlegessége.

A társaság vezérigazgatója hangsúlyozta: kötelesség együttműködni a vizsgálat során és rendelkezésre bocsátani mindazokat a dokumentumokat, amelyek az elmúlt három napban előkerültek.

Szűts Ildikó kiemelte: a Magyar Posta a vizsgálat eredményének függvényében dönt a további lépésekről. A vezérigazgató hozzátette, hogy független külső szakértővel a teljes beszerzési folyamatot felülvizsgáltatja, annak érdekében, hogy meg lehet-e állapítani olyan egyéb visszásságokat, amelyek a posta beszerzési eljárásaira vonatkozóan adnak ahhoz támogatás, hogy a beszerzési eljárásokat újraszabályozzák, és a folyamatokat még átláthatóbbá tegyék

A Magyar Posta vezérigazgatója elmondta, hogy azt a kollégájukat, aki információkat adhatott a későbbi győztes cégnek, felmentették a munkavégzés alól.

Szűts Ildikó kifejtette: a jelenlegi információk felvetik annak a gyanúját, hogy egy munkatársunk, aki a közbeszerzési bizottság elnöke volt, olyan információkat adott át az eljárás előtt és közben a győztes cég részére, amely törvénybe ütközik. A gyanú szerint ő olyan információkat juttatott el a tendergyőztes cég számára, amely versenyelőnybe hozta a nyertes céget, olyan információk birtokában volt, amivel a pályázati anyag sikeressége erősödött - tette hozzá.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a munkajogi eljárás végéig nem közlik az információátadással gyanúsítható kollégájuk nevét.

Szűts Ildikó, aki a már gazdasági miniszter Szabó Páltól vette át a cég irányítását, azt mondta, a cégvezetést csak általánosságban terheli felelősség a tenderrel kapcsolatban. Hozzátette: a vezetőség nem tudott a munkatárs akciójáról.

A vezérigazgató szerint a társaság irányítóinak nem kell tudniuk minden eljáráshoz kötődő történetről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást