Fidesz: 100 milliós pluszkiadást jelent a kormányszerkezet átalakítása - a nap hírei

Infostart
2008. május 13. 19:16
A Fidesz szerint 100 millió forint pluszkiadást jelent egy év alatt a kormányszerkezet átalakítása. Mintegy 400 jelenlegi és volt politikus fizetését hozta nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal. A közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult a Magyar Posta a cég kerékpár-beszerzési eljárása ügyében. A nap legfontosabb hírei 2008. május 13-án.
Fidesz: 100 milliós pluszkiadást jelent a kormányszerkezet átalakítása

A Fidesz szerint 100 millió forint pluszkiadást jelent egy év alatt a kormányszerkezet átalakítása. Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek semmi sem drága hatalma megtartása érdekében. Úgy vélte: a 100 millió forintból 24 milliót a leköszönő miniszterek és államtitkárok végkielégítésére fordítanak, 40 millióba kerül a két új miniszter és egy új államtitkár fizetése, a fennmaradó összeget pedig a gépkocsik, titkárságok, kabinetek és egyéb járulékos költségek teszik ki.

A kormányszóvivő szerint az új kormányzati struktúra nem kerül többe, mint a korábbi. Budai Bernadett hangsúlyozta: az új minisztériumi szerkezet a felelősségi körök újraosztásával, a jelenleg működő tárcák intézményi, illetve költségvetési bázisán jön létre.

Állami vezetők fizetését hozta nyilvánosságra a MeH

Mintegy 400 jelenlegi és volt politikus fizetését hozta nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvény alapján azoknak a juttatásait tették közzé, akik 2000. június 3-a után töltöttek be ilyen posztot. Budai Bernadett közölte: ebbe a körbe tartoznak a helyettes-, a címzetes, a közigazgatási, a politikai, illetve a szakállamtitkárok, valamint a miniszterek és a kormányfő.

Csökkenti a kormány a büdzsé általános tartalékát

Több mint 4,5 milliárd forinttal csökkenti a kormány a költségvetés általános tartalékát. A kabinet egy legfelsőbb bírósági döntés miatt 3,5 milliárd forintot csoportosít át a fegyveres szervek korábbi hivatásos állományú tagjainak juttatására.

A kormány további 300 millió forintot ad támogatásként a szentgotthárdi fürdő fejlesztésére, míg az Országos Rendőr-főkapitányság 692 millió forintot kap a márciusi tömegdemonstrációkkal összefüggő többletkiadásainak fedezetére. A kabinet arról is döntött, hogy az általános tartalékból 30 millió forintot fordít a regisztrációs adóval összefüggő egyedi adó-megállapítási díj megelőlegezésére.

Egyre közelebb a BKV-sztrájkhoz

Továbbra sincs egyezség a BKV vezetősége és a szakszervezetek között. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a mai tárgyalás után elmondta: az érdekképviseletek továbbra is tartják korábbi bejelentésüket, amely szerint május 27-én többnapos munkabeszüntetés kezdődhet.

Az ombudsman átalakítana


Átalakítaná a nemzetbiztonsági szolgálatok ellenőrzésének rendszerét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté hangsúlyozta: a kontrollra jelenleg hivatott intézmények csak korlátozottan alkalmasak feladatuk ellátására. Az ombudsman közölte: támogatna egy olyan törvénymódosítást, amely egy specializált szakbírói rendszert hozna létre a titkosszolgálatok politikától független ellenőrzésére.Ismét drágul az üzemanyag

Jelentősen emeli az üzemanyagok nagykereskedelmi árát csütörtökön a MOL - értesült a holtankoljak.hu. Az internetes oldal információi szerint a gázolaj literenkénti ára 8, a benziné 5 forinttal növekszik.

Elutasították az OMV keresetét

Első fokon elutasította az OMV-nek a MOL ellen benyújtott keresetét a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma. Az osztrák olajipari cég decemberben indított pert a MOL ellen, mert szerinte a magyar vállalat alapszabálya több ponton is ellentétes a magyar joggal. Az OMV kifogásolta, hogy még mindig létezik az állami kézben lévő, úgynevezett aranyrészvény intézménye, ami vétójogot biztosít a MOL alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát eltörlésekor. Az osztrák cég szerint az is jogellenes, hogy a 10 százalékos szavazati korlát a magyar államra nem vonatkozik, és hogy alapszabály értelmében egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

A Magyar Posta a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult


A közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult a Magyar Posta a cég kerékpár-beszerzési eljárása ügyében. Szűts Ildikó, a vállalat új vezérigazgatója elmondta: azt kérte a testülettől, hogy vizsgálja meg a tender menetét, és ezalatt függessze fel a már megkötött szerződést. Hangsúlyozta: információjuk szerint sérült a közbeszerzési eljárás versenysemlegessége, és tisztasága. A Magyar Posta Zrt. nemzetközi közbeszerzési eljárás keretében 4.800 kerékpárt, illetve 5 évre szervizszolgáltatást vásárolt mintegy 1,1 milliárd forint értékben a szlovén nyertestől. Az év elején a Fidesz is kifogásolta az eljárást, mert a párt szerint a külföldi cég darabonként több mint 200 ezer forintért szállít kerékpárokat a postának, míg egy magyar forgalmazó 50 ezer forintért adta volna a járműveket.

38 milliós támogatás a cannes-i magyar filmeknek

38 millió forinttal támogatja az Oktatási és Kulturális Minisztérium a magyar filmesek részvételét a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. Hiller István, a tárca vezetője közölte: azt szeretnék, ha a magyarok tehetségükhöz méltó módon mutatkozhatnának be a szerdán kezdődő franciaországi seregszemlén.

Péntekig vár a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata

Péntekig vár a Baptista Szeretetszolgálat Thaiföldön veszteglő mentőcsapata a mianmari beutazási vízumra - mondta az InfoRádióban a csoport vezetője. Pavelcze László hangsúlyozta: azokat a szállítmányokat, amelyeket a ciklon sújtotta délkelet-ázsiai országnak szántak, mindenképpen eljuttatják a rászorultaknak. Szólt arról is, hogy holnap reggel a földrengés sújtotta Szecsuán tartományba utazik, ahol felajánlja a szervezet segítségét a kínai hatóságoknak.