Meghalt Joseph Mikó

InfoRádió / MTI
2008. május 11. 21:35
87 éves korában elhunyt Joseph Mikó a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kórházában - közölte a Los Angeles Times. Az operatőr 35 milliméteres kamerájával történelmi jelentoségű felvételeket készített az 1956-os magyar forradalomról. Lefilmezte az egyetemisták utcai tüntetéseit, a Sztálin-szobor ledöntését, valamint azt, ahogy a forradalmárok zsebkéssel kivágják a magyar zászló közepéről a kommunista címert.

Felvételeket készített a titkosrendőrség tüze elől menekülőkről, a szovjet harckocsikat molotov-koktélokkal támadó szabadságharcosokról és rögzítette a forradalom november 4-ei leverését is.

Joseph Mikó több darabban csempészte ki az országból és juttatta el az amerikai nagykövetségre az 1956-os magyar forradalomról készített képeit. Filmjének egy elkobzott másolata a szovjetek kezébe jutott, a felvételeket a hatalom a forradalmárok azonosítására használta fel.

Az operator évtizedekig garázsában őrizte a 177 percnyi felvételt, amelyet 1993-ban a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak adományozott. Képeit később a CBS televízió A 20. század című dokumentumfilmjében és sok más alkotásban is felhasználnák. Joseph Mikó 1956-os operatőri munkáját a rendszerváltás után több magyar állami kitüntetéssel ismerték el.