Magyarok a Marson

Infostart
2008. május 10. 07:00
A hétvégén rendezik a harmadik Magyarok a Marson című vetélkedőt fiataloknak. Az előzetes jelzések szerint legalább 16 csapat vesz részt a versenyen, amelynek győztese részt vehet az Európai Űrügynökség, az ESA Mars-járójának tervezésében. A főszervező az InfoRádiónak elmondta: az először 2006-ban megrendezett verseny legfőbb eredménye, hogy tehetséges fiatalokkal találkoztak.

Vizet kell találniuk a "Marson" a III. Magyar Alkalmazott Tudományok Versenye résztvevőinek: egy terepasztalon úgy kell mozgatniuk marsjárójukat, hogy az képes legyen begyűjteni a folyékony halmazállapotú mintát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének munkatársa.

Vizi Pál hozzátette: a rovereknek egy nyolcszor nyolc méteres terepasztalon kell megtalálniuk a vizet, úgy, hogy az azt irányítók közvetlenül nem, csak a számítógépük monitorján láthatják, milyen is a környezet, hol helyezkednek el a tereptárgyak.

A feladatot tovább nehezíti, hogy a marsjárók - a távolságot szimulálandó - csak 30 másodperces késleltetéssel vezérelhetők - fűzte hozzá a szakértő.

A vetélkedő elindításának célja az volt, hogy a téma iránt érdeklődő fiatalok érdekes mérnöki feladatokat teljesítsenek. A versenyzők önállóan találnak ki olyan dolgokat, amelyek náluk idősebb és tapasztaltabb szakembereknek sem jutnak eszébe - mondta Vizi Pál.

A verseny legfőbb eredménye, hogy olyan fiatalokra bukkantak rá, akiket a komoly, valódi szakmai munkába is be lehet vonni - fűzte hozzá az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének munkatársa.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást