Népszerű az előre hozott választások gondolata

InfoRádió / MTI
2008. május 9. 20:24
Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 56 százaléka az előrehozott választásokat tartaná az ország érdekének a jelenlegi belpolitikai helyzetben.

A Magyar Gallup Intézet adatai szerint az 56 százalékos többséggel szemben a válaszadók 31 százaléka úgy véli: az MSZP-nek végig kell vinnie a kormányzást ebben a ciklusban. A közvélemény-kutató cég április 30. és május 6. között 1.024 felnőttet kérdezett meg.

Az adatok szerint a kisebbségi kormányzást támogatók körében tízből heten vannak azok, akik ezt a kabinetet is Gyurcsány Ferenc vezetésével képzelik el. A működőképességgel kapcsolatban tíz emberből csak hárman bíznak abban, hogy a szocialista kormány képes lesz ellátni feladatát.

A koalíció felbomlásáról a megkérdezettek harmada azt gondolja: az SZDSZ és az MSZP előbb-utóbb újra megállapodik egymással. A megkérdezettek 53 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy az SZDSZ bekerül a következő parlamentbe 2010-ben.

Tízből heten nem tartják valószínűnek azt sem, hogy az MSZP nyerni tud a következő választásokon és a szocialisták jelenlegi szimpatizánsainak is csak a fele lát erre esélyt.