Jövő héten a kormány elé kerülhet az új egészségbiztosítási koncepció

Infostart
2008. május 9. 12:15
Várhatóan még tavasszal hatályon kívül helyezi az Országgyűlés a jelenleg érvényben lévő egészségbiztosítási törvényt, az új jogszabály pedig valószínűleg őszre készül el - mondta az egészségügyi miniszter.

Az új egészségbiztosítási rendszer főbb alapelveiről és prioritásairól beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerint a változtatások jogi szabályozásáról ősszel dönthet a parlament.

A tárcavezető hozzátette: őszig szeretne minden szakmai szervezettel egyeztetni arról a koncepcióról, amelyet jövő héten terjeszt a kormány elé.

Az új miniszter elődje több újítását is megtartaná, a többi mellett a várólistákra és az egészségbiztsosáíti felügyeletre vonatkozó szabályozást.

Elmondta, hogy fontosnak tartja a nemzeti kockázatközösség megtartását is, valamint az ellátások területi kiegyenlítődését, a népegészségügyi szempontok érvényesülését és a valós szükségleteknek megfelelően közfinanszírozott ellátórendszer működtetését.

Székely Tamás megerősítené az ellenőrzést is. Fontosnak tartja a biztosítási elv érvényesülését, és a megadná OEP-nek azt a jogot, hogy szerződést bonthasson egy olyan szolgáltatóval, amely nem megfelelő színvonalú ellátást ad a betegeinek.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást