Zöldenergia: nem lesz könnyű teljesíteni a vállalásokat

Infostart
2008. május 8. 06:00
A KPMG energiaügyekért felelős partnere szerint a források hiánya miatt nem lesz könnyű teljesíteni a zöldenergia termelésre vonatkozó magyarországi vállalásokat. A MAVIR Zrt. vezérigazgatója közben arról beszélt: valószínűleg nem kell a megújuló energiaforrások közötti átrendeződésre számítani a januárban életbe lépett új szabályozás miatt.

Egy uniós direktíva értelmében 2020-ig a megújuló energiaforrások arányát 20 százalékra kell növelni, ám vannak országok, amelyek, források hiányában, ezt csak nagyon nehezen tudják majd teljesíteni - mondta az InfoRádiónak a KPMG energiaügyekért felelős partnere.

Egyes befektetők szerint kockázatosabbá vált Magyarországon a megújuló energia termelése azáltal, hogy január elsejétől megváltoztak a szabályok: a cégek kötelesek menetrendet készíteni, amelyet, büntetés terhe mellett, be kell tartaniuk.

Kiss Péter nem ért egyet ezzel a véleménnyel: szerinte természetes, hogy a befektetőknek számolniuk kell az ilyen kikötésekkel. A KPMG energiaügyekért felelős partnere úgy véli: akik az energetikai szektorba terveznek invesztálni, tudniuk kell, hogy a szabályrendszer korántsem állandó, nagyon könnyen megváltozhat.

A szakértő szerint a jelenlegi magyarországi szabályozás nem rendezi át a megújuló energiaforrások jelenlegi arányát. Kiss Péter szerint a változáshoz először arra lenne szükség, hogy végre számba vegyék, milyen forrásai - mekkora szélpotenciálja, biomassza-potenciálja - vannak Magyarországnak.

Tisztább helyzet

A január elsején életbe lépett, a megújuló energiaforrások felhasználására, illetve kötelező átvételére vonatkozó szabályok egyértelműbbé tették, hogy mekkora az egyes szegmensek termelése és ez mekkora költségekkel jár a fogyasztók számára - mondta az InfoRádiónak a MAVIR Zrt. vezérigazgatója.

Vinkovits András hozzátette: a támogatás mértéke nem változott jelentősen, így az új rendszer nem drágább a korábbinál, bevezetésének hatására pedig nem kell számítani a megújuló energiaforrások közötti átrendeződésre.

A MAVIR Zrt. vezérigazgatója szerint nem valószínű, hogy a tervezés nehézsége miatt háttérbe szorul a szélenergia-termelés. Vinkovits András emlékeztetett: Magyarországon a következő napra szóló termelési előrejelzést 30 százalékos pontossággal kell megtervezni, míg Nyugaton plusz-mínusz 5 százalékos eltéréssel határozzák meg a becslésüket.

A szakértő úgy véli: a jelenlegi, megújuló energiáról szóló szabályozási rendszer továbbfejlesztésével motiválni lehet majd a különböző zöldenergiák előállított mennyiségének növelését.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiss Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vinkovits András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást