Navracsics: Mindent az ideiglenesség érzése vesz körül

Infostart
2008. május 8. 11:54
Az ötpárti egyeztetések alkalmasak a kisebbségi kormányzás egyes kérdéseinek tisztázására, de mindenki számol az előrehozott választások lehetőségével - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádióban "A köztársaság válsága?" című konferencia után.

Navracsics Tibor emlékeztetett: az ország önmaga előtt görget egy politikai válságot, amely arra vezethető vissza, hogy a kormány a 2006-os választási ígéretekkel ellentétesen cselekszik, ami nagyon komoly hitelességvesztést okoz.

Aktuálisan a kisebbségi kormányzás jelenti a problémát, mert egy ilyen helyzetben lévő kabinet csak témáról témára, alkuról alkura haladhat, ha egyáltalán haladni akar valamerre. Ez a hitelesség mellett a stabilitást és a kiszámíthatatlanságot rongálja - fejtette ki az ellenzéki politikus, hozzátéve: kisebbségi kormány esetén beszélni is felesleges a válságból kivezető útról.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kérdésre válaszolva közölte: a szaporodó ötpárti egyeztetések megoldást jelenthetnek a kisebbségi kormányzás során felmerülő kérdések megvitatására, ha valódi a szándék az egyeztetés kezdeményezésekor.

A képviselő szerint ugyanakkor mindenkit az ideiglenesség érzete leng körül, minden párt, minden politikus arra gondol, hogy előrehozott választások lesznek, így az ötpárti tárgyalásokon az előterjesztéseknél és a pozíciók meghatározásánál igyekszik olyan álláspontot elfoglalni, amely később a hasznára válik.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást