Történelmi csúcson az üzemanyag ára

Infostart
2008. május 7. 07:12
Történelmi csúcsot dönt Magyarországon az üzemanyag ára. Nagykereskedelmi árát így szerdától bruttó 4 forinttal, a 95-ös benzinét pedig 3 forinttal emeli a MOL. A mostani emeléssel a gázolaj átlagára 318 forint lesz, és a benziné is meghaladja a 300 forintot. A kutaknál 10-15 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak majd az autósok. A kormányszóvivő azt mondta az InfoRádiónak: a kormány egyelőre nem avatkozik bele a folyamatokba. Gyurcsány Ferenc azonban 2005 őszén még meg akarta kímélni az embereket az ehhez hasonló ársokkoktól.

Az amerikai elnök közelgő közel-keleti útja során Szaúd-Arábiában világossá akarja tenni, hogy az Egyesült Államok aggódik a magas olajár miatt. A Fehér Ház hétfői tájékoztatása szerint George Bush megvitatja a szaúdi vezetőkkel, hogy a magas olajárnak milyen hatása van az amerikai és a világgazdaságra.

Bush hétfőn jelezte: a kormány megvizsgálja azt a javaslatot, hogy a fogyasztók tehermentesítése érdekében nyáron átmenetileg eltörlik a benzin gallonját sújtó 18,4 centes szövetségi fogyasztási adót. Két elnökjelölt-aspiráns, előbb a republikánus John McCain, majd a demokrata Hillary Clinton tett ilyen javaslatot.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is előállt ezzel, igaz nem most. Mindezt 2005. szeptember 11-én mondta, hét hónappal az országgyűlési választások első fordulója előtt. Akkor azt kérte a MOL-tól, hogy tanúsítson mértékletességet, és próbálja meg csillapítani a világpiaci árak, magyar árakban való érvényesülését, ha kell, a nyeresége rovására.

2005 szeptemberében Gyurcsány Ferenc hivatalos kínai és hongkongi látogatásáról hazaérkezve a Ferihegyi repülőtéren jelentette be: az előző napok konzultációi alapján döntöttek úgy, hogy a kidolgozott forgatókönyvek közül azt választják, amely szerint a 2006. január 1-re bejelentett öt százalékos áfacsökkentést egyes termékeknél, például a benzinnél és a gázolajnál előrehozzák. Így a 300 forint körüli benzinár 10-12 forinttal csökkent.

Daróczi Dávid kormányszóvivő mostani megkeresésünkre telefonon annyit közölt: a kormány jelenleg nem foglalkozik azzal, hogy 300 forint felett van az üzemanyag ára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást