Magyarország továbbra sem teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket - a nap hírei

Infostart
2008. május 7. 19:15
Magyarország továbbra sem teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. Az Állami Autópályakezelő és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által összeállított ingatlan portfolió kerül először tőzsdére az Új Tulajdonosi Program keretében. Azonnali kormányzati intézkedéseket sürget a hazai vállalkozások helyzetének javításáért a Fidesz. A nap legfontosabb hírei május 7-én.

Magyarország továbbra sem teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket - állapította meg konvergencia-jelentésében az Európai Bizottság. A testület a tíz vizsgált ország közül egyedül Szlovákiát minősítette alkalmasnak az euró jövő évi bevezetésére. A magyar államháztartási deficitet idén a hazai össztermék 4 százalékára, a belső államadósságot 66,5 százalékára várja Brüsszel. A bizottság megismételte azt a felszólítását, hogy Magyarország ne térjen el idei költségvetésétől, jövőre pedig tegyen pótlólagos intézkedéseket annak érdekében, hogy az államháztartási deficit a GDP 3 százaléka alá csökkenjen.

Az Állami Autópályakezelő Zrt.-t és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által összeállított ingatlan portfoliót kívánja az Új Tulajdonosi Program keretében tőzsdére vinni az év végén és a jövő év elején a kormány - közölte a pénzügyminiszter. Veres János azt mondta: a második körbe várhatóan a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, valamint a Magyar Villamos Művek kerül be. A miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kabinet döntése értelmében a kisbefektetők 250 ezer forintos határig vehetnek igénybe kedvezményeket. Veres János ezek közé sorolta az árfolyamnyereség-adó alóli mentességet, illetve a részvények árfolyamának 10 százalékos befizetése mellett három éves, kamatmentes, részletfizetési lehetőséget. A szocialista politikus hozzátette: az állam másfél éves visszavásárlási garanciát vállal a kibocsátási árfolyamon.

Azonnali kormányzati intézkedéseket sürget a vállalkozások helyzetének javításáért a Fidesz. Szatmáry Kristóf, a párt országgyűlési képviselője a Magyar Iparszövetség felmérésére hivatkozva azt mondta: a kis- és közepes vállalkozások az elmúlt 18 év legmélyebb válságában vannak, és kilátástalannak látják helyzetüket. Az ellenzéki politikus az InfoRádióban azt mondta: a Gyurcsány-kormánynak nincs hitele a piacon, a kabinet nem dolgozott ki koncepciót a vállalkozások fejlesztésére, és nem rendelkezik a probléma megoldásához szükséges szakértelemmel.Magyarországra nem érkezett ásványolajjal szennyezett ukrán napraforgó étolaj - közölte az uniós adatok alapján a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal. A tájékoztatás szerint az áruból 16 európai ország mellett a Maldív-szigetekre és az Egyesült Államokba került. A legtöbb helyen még azelőtt zárolták az összes szennyezett terméket, hogy az a finomítókba, vagy azután forgalomba került volna.

Megjelent az első szabad felhasználású munkanélküliség-biztosítás a magyarországi piacon. A Biztositas.hu Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: cégük akár havi 120 ezer forintot is fizet 9 hónapon keresztül, havi 2-3 ezer forintos átlagdíjért. Rácz István hozzátette: a biztosítást azok a 22 és 55 év közöttiek köthetik meg, akiknek legalább egyéves munkaviszonyuk van.

Oroszországban Vlagyimir Putyint javasolta a kormányfői tisztségre a törvényhozás alsóházának az új elnök. Dmitrij Medvegyevnek ez volt az első intézkedése eskütétele után. A javaslatot a tervek szerint csütörtökön vitatja meg a duma, amelyben több mint kétharmados többsége van a Vlagyimir Putyin vezette Egységes Oroszország nevű pártnak. Dmitrij Medvegyev az eskü után mondott beszédében az állampolgári és gazdasági-, valamint a szabadságjogok erősítésének fontosságáról beszélt. A politikusra a márciusi elnökválasztáson több mint 50 millióan voksoltak. Dmitrij Medvegyev akkor azt mondta: Vlagyimir Putyin leköszönő államfő politikáját folytatja.

Sürgős intézkedéseket szorgalmazott az Enterovírus okozta ázsiai járvány megfékezésére a vietnámi kormányfő. Nguyen Tan Dung emlékeztetett arra, hogy az év első 4 hónapjában tíz gyermek halt meg a betegségben; a miniszterelnök szerint a kór Kínából terjedt át Vietnámra. A hanoi egészségügyi tárca arról számolt be, hogy a vírus az év eleje óta mintegy 400 gyermeket fertőzött meg, elsősorban az ország déli részén. Az Enterovírus 71-es típusát öt éve fedezték fel Vietnamban.