Felcsuti: A válság az építőiparban és a fuvarozásban a legnagyobb

Infostart
2008. május 7. 07:22
A Magyar Bankszövetség elnöke szerint nemcsak a pénzintézetek, hanem egyes ágazatok is megérzik az itthoni gazdasági környezet romlását. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában ezek között említette az építőipart és a fuvarozókat.

A nagyobb, univerzális szolgáltatást nyújtó bankok mérlegében visszatükröződik a magyar gazdaság állapota - mondta az InfoRádióban a Magyar Bankszövetség elnöke, rámutatva arra, hogy a bankok észlelik: a gazdaság mely ágazata van bajban. Ebből kiderül, hogy jelenleg az építőipar és a fuvarozó ágazat küzd komoly problémákkal.

Előbbit nemcsak a körbetartozás sújtja, hanem az alvállalkozói rendszer jelentős tagozódása is. A megrendelő és a munka tényleges elvégzője közé gyakran 10-20 vállalat tagozódik be, ami azt jelenti, hogy a megrendelők és a fővállalkozók jelentős erőfölényben vannak. Látszik az is, hogy az építőipar átrendeződés előtt áll, és az is, hogy nincs megfelelő tőkeerő az ágazatban.

A fuvarozó vállalatok kapcsán Felcsuti Péter elmondta: a számos egy, legfeljebb öt járművel működő vállalkozás a szakadék szélén egyensúlyozik, hiszen kevés a tőkéjük, de jelentős adóssággal küzdenek.

Felcsuti Péter, aki egyben a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, azt is elmondta: hamarosan a magyar hitelpiacon is érezteti hatását a nemzetközi hitelválság. A magyar pénzintézetek ugyanis jellemzően nem itthon, hanem a nemzetközi piacon szerzik be azt a tőkét, amelyet aztán hitelként helyeznek ki.

A források pedig a válság miatt egyre drágábbak, miközben a hitelkihelyezés egyre több kockázatot rejt magában, mindezek a költségek emelkedését eredményezik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felcsuti Péter 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Felcsuti Péter 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást