Egy idős asszony meghalt a pécsi gázrobbanás után

InfoRádió / MTI
2008. május 7. 20:44
Sikerült elzárni a gázt a szerdai pécsi gázrobbanás helyszínén. A robbanás közelében lévő lakóházat katasztrófavédelmi szakemberek és kutyás keresők vizsgálják át. A robbanás következtében tizenegyen megsérültek, közülük egy idős asszony a kórházban meghalt. 46 ember nem költözhet vissza a lakásába.

Tóth Bertalan alpolgármester korábban elmondta: a robbanás közvetlen közelében lévő épület szinte megemelkedett a detonációtól, a házból 60-70 embert kellett evakuálni, a környékről pedig több százat.

Zsobrák Péter, a baranyai rendőrség sajtóreferense elmondta: a rendőrség szakértői véleményre vár, és ennek birtokában dönt arról, indít-e büntetőeljárást az ügyben. A helyszínen a munkaügyi felügyelőség ellenőrei megállapították: feltehetően szabálytalan munkavégzés okozta a balesetet.

A balesetben életveszélyessé vált épületbe összesen 46-an nem költözhetnek vissza, többen rokonokhoz mentek, néhány idős embert szociális otthonban helyeztek el és 20 embert a városi sportcsarnokban szállásoltak el.

A robbanás során a lakóház egyik lépcsőházának födéme leszakadt, a ház alagsorában tűz keletkezett, amit eloltották.

Egy idős asszony, aki a gázrobbanás helyszínén lévő lakóházban tartózkodott, súlyos légúti és égési sérülést szenvedett, eszméletlen állapotban vitték kórházba, a nő életét már nem tudták megmenteni. Három könnyebb sérültet füstmérgezéssel szállítottak el. Hozzátették, további négy sérültje is van a balesetnek, ők a közelben tartózkodó járókelők, rendőrök voltak, akik a robbanást követően próbáltak segítséget nyújtani, később pedig további három ember jelentkezett a mentőknél égési sérülésekkel.

A szakemberek elmondása szerint munkások "irányított fúrást" végeztek egy négyemeletes társasház előtti munkagödörben, amikor elvágtak egy gázvezetéket, és a gáz berobbant. A kiömlő gázt csak több órával később sikerült elzárni.