MTA: az eredmények jobb nemzetközi kommunikálására készül az új elnök

InfoRádió / MTI
2008. május 6. 17:08
Pálinkás József akadémikust, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karának dékánját választották meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének. Láthatóvá kell tenni az elért eredményeket a világban, és ezzel presztízst, hitelt szerezni - mondta az új elnök.

Az MTA új elnöke azt mondta: a magyar közélet legelismertebb intézményének vezetőjeként az új akadémiai törvény elfogadtatásáért, a magyar tudományos kutatás versenyképességének növeléséért kíván tevékenykedni.

Pálinkás József hangsúlyozta: láthatóvá kell tenni az elért eredményeket a világban, és ezzel presztízst, hitelt szerezni.

Pálinkás József bejelentette: azonnali hatállyal lemondott fideszes párttagságáról és parlamenti képviselői mandátumáról.

Vizi E. Szilveszter leköszönő elnök beszédében sikernek nevezte, hogy az elmúlt 6 évben megőrizték az MTA autonómiáját, stabil költségvetést alakítottak ki, az Akadémia jelentős nemzetközi tényezővé vált.

A tisztújító közgyűlés új főtitkárrá Németh Tamás akadémikust, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézetének igazgatóját választotta.