Az OIT nem támogatja a jelöltet a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára

Infostart
2008. május 6. 18:04
Nem támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Bárándy Gergely, a testület szocialista tagja az InfoRádiónak elmondta: az OIT csak véleményt nyilvánít, a döntés a parlament kezében van.

Az OIT titkos szavazással döntött arról, hogy nem tartja alkalmasnak Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A szavazás előtt kérdéseket tettek fel a jelöltnek, és mindenki a válaszok tükrében döntötte el, hogy Baka András megfelel-e vagy sem a pozíció betöltésére - mondta Bárándy Gergely az InfoRádiónak.

Az OIT szocialista tagja hozzátette: a testület működési szabályzatának értelmében nem adhat felvilágosítást arról, hogy milyen kérdések és válaszok hangzottak el a zárt ülésen, és hogy milyen arányban voksoltak a tagok.

Bárándy Gergely elmondta: az OIT a döntésről már tájékoztatta az államfőt és az Országgyűlés elnökét. Véleménye szerint Sólyom László újra, egyeztetés nélkül fogja előterjeszteni jelöltjét. Az ügyvéd azonban hozzátette: a testület csak véleményt nyilvánít a jelölt alkalmasságáról, a döntés a parlamentet illeti meg, így csak az országgyűlés elutasítása után lép életbe a köztársasági elnök jelöltállító kötelezettsége.

Korábban az MDF és a Fidesz is jelezte: megvárják az OIT döntését és csak ezt követően alakítják ki álláspontjukat arról, hogy támogatják-e a jelölt megválasztását. Az MDF jövő heti frakcióülésén hozza meg döntését. Az MSZP két hét múlva dönt arról, hogy támogatja-e Sólyom László jelöltjét.

Az SZDSZ hétfői közleményében azt írta: nem támogatja Baka András jelöltségét. Döntésüket azzal indokolták, hogy habár elismerik a jelölt szakmai kvalitásait és az Emberi Jogok Európai Bíróságánál végzett munkáját, nem mehetnek el amellett a tény mellett, hogy a jelölt eddigi bírói tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik, és bírói szakvizsgával sem rendelkezik.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bárándy Gergely
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást