Hajtóvadászat a hamisított gyógyszerek ellen

Infostart
2008. május 3. 10:54
A hamis gyógyszerek további elterjedése ellen akciósorozattal kívánnak fellépni a hatóságok - írja a Népszabadság. Lapszemle.

Becslések szerint a Magyarországon évente elfogyasztott gyógyszerek három-öt százaléka hamisítvány - írja a Népszabadság. Bár a legális kereskedelmi forgalomban még nem találtak hamis gyógyszereket, az EU több tagállamában már igen.

A hamis gyógyszereknek számos típusa ismert. Egyes készítményekből kispórolják a hatóanyagot, vagy rosszabb adalékkal pótolják azt. Előfordult, hogy a jobb vagy a gyorsabb hatás érdekében a legális gyógyszerben alkalmazottnál nagyobb mennyiségű hatóanyagot kevertek egy tablettába. Megelőzendő a hazai helyzet rosszabbra fordulását, az illetékes szervek hajtóvadászatot indítanak az illegális gyógyszerforgalmazás ellen.

A Magyar Nemzet azt írja: a kórházak a betegellátást akadályozó finanszírozási korlátok újragondolását, a szakrendelők a kieső vizitdíj pótlását, az orvosok és a szakdolgozók pedig biztos megélhetést garantáló életpályamodell megalkotását várják Székely Tamás új egészségügyi minisztertől.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lap körkérdésére úgy fogalmazott: kétévnyi liberális ámokfutás után a tennivalók az azonnali és a sürgős kategóriába sorolhatók. Hozzátette, a vidék gyógyszerellátásának összeomlása előtt mielőbb megoldást kell találni a több száz csődhelyzetbe került patika működőképességének fenntartására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást