"A reformok hatására csak romlott a pszichiátriai ellátás színvonala"

Infostart
2008. április 30. 16:55
A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint félezer ellátatlan pszichiátriai beteg is lehet az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása után. Németh Attila elmondta: a pszichiátriában alkalmazott gyógyszerek forgalma csökkent, ami arra utalhat, hogy a betegek nem járnak orvoshoz. A hajléktalanszállókon is egyre több volt lipótos beteg jelentkezik.

Nincs pontos adat arról, hogy hány pszichiátriai beteg tűnt el az ellátórendszerből - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Németh Attila hozzátette: miután megszűnt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az ott végzett feladatokat szétosztották más intézmények között, amelyek azonban nem győzik ellátni a hozzájuk forduló betegeket. Vagyis akadnak olyan páciensek is, akik, bár orvoshoz fordulnak, megfelelő színvonalú kezelés nélkül maradnak.

A rendszer működésének hibáját jelzi az is, hogy a hajléktalanszállókon egyre több, korábban a Lipótmezőn ápolt ember jelentkezik - közölte a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Emellett öt százalékkal visszaesett néhány, a pszichiátriai kezelés során alkalmazott gyógyszer forgalma is, aminek az lehet az oka, hogy a betegek nem járnak orvoshoz. Ebből az arányszámból arra lehet következtetni, hogy az ellátásból körülbelül félezer páciens tűnt el - magyarázta Németh Attila.

A reformok hatására a pszichiátriai ellátás sehol sem javult; rosszabbodott - jelentette ki a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, aki szerint az átalakítás nem szolgálta a gyógyítás színvonalának emelkedését, csupán pénzkivonás és kapacitásszűkítés történt.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást