Tovább nőhet az ellátatlan beteg gyerekek száma

Infostart
2008. április 29. 06:50
A Magyar Nemzet írásából kiderül, hogy bezárják az ország egyik legismertebb, legnagyobb gyermekpszichiátriai szakrendelőjét, a fővárosi Faludi utcai intézetet. A lépés egy folyamat része.

Az Egészségügyi Minisztérium már bezáratta a szakmai központi ellátóhelynek számító Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet és számos más szakrendelőt. A Heim Pál Gyermekkórházban is átszervezés folyik a létszámcsökkentés miatt. A lap szerint növekedhet az ellátatlan gyerekek száma.

A Népszabadság arról ír, hogy az egykori óbudai gázgyár ingatlanján valósulhat meg az a magánegyetem, amelyet Bojár Gábor akar létrehozni. Az érdekeltségébe tartozó Graphisoft Park 2,5 milliárd forintért megveheti az ingatlant, az egyetem pedig a tervek szerint 2010 őszén a már fogadhatja a diákokat. Az informatikai felsőoktatási intézményben a tervek szerint 20-25 ezer euró lehet a tandíj, és azokat, akik nem tudják ezt megfizetni, azokat egy alapítvány támogatja majd.

Várni kell még a mobiltelefon-töltők egységesítésére, írja az index.hu. Először ugyanis magukat a készülékeket és az akkumulátorokat kellene egységesíteni, csak utána lehet bevezetni univerzális mobiltöltőt - derült ki a Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő indította mobiltöltő-egységesítési kezdeményezés hatására. Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő az év elején kezdeményezte, hogy az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót használhassunk. Az EU környezetvédelmi biztosa elismerte, hogy a mobiltelefonok és egyéb mobilkészülékek töltőinek harmonizálása valóban az elektronikus hulladék mennyiségének csökkenéséhez vezethetne.

A Napi Gazdaság cikkéből megtudható, hogy bár a szaktárca eredetileg 2007 őszére tervezte a megszűnt kórházak eszközeinek nyilvános értékesítését, az elektronikus börzén csak május végétől lehet licitálni. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet csak a Svábhegyi Pulmonológiai és Gyermekallergológiai Intézet eszközeinek értékesítéséből 100-200 millió forintot remél.

Tovább romlott a hazai foglalkoztatási helyzet, olvasható a Világgazdaságban. Az első negyedévben nyolcszázalékos volt a munkanélküliségi ráta. A fiataloknál sokkal rosszabb a helyzet: minden ötödik fiatal munkanélküli. Az adatokat jelentősen módosítja a decemberi nyugdíjba vonulási hullám, amelyet a nyugdíjszámítás átalakítása váltott ki.

A penzcentrum.hu azokról a hírességekről közöl összeállítást, akik megfeledkeztek az adójuk befizetéséről. A napokban ítélték Wesley Snipes filmsztárt jogerősen 3 év börtönre szándékos adócsalásért, mivel 1999 és 2001 között egyáltalán nem fizetett semmilyen jövedelemadót. A listán szerepel még Luciano Pavarotti, Boris Becker és Chuck Berry is. Hogy mely magyar hírességek szerepelnek az összeállításban, megtudhatják a penzcentrum.hu-n.

A portfolio.hu megírta, kitűnően kezdődött a 2008 első negyedévi gyorsjelentési szezon a Lehman Brothers olvasatában, eddig nem igazolódtak be azok a félelmek, melyek szerint az elemzők profitvárakozásai túlzóak lennének. Ennek és több egyéb tényezőnek köszönhetően a befektetési bankház szerint a mintegy egy hónapja tartó globális részvénypiaci rali nem csak egy egyszerű felpattanás a piacon, hanem egy hosszabb emelkedés kezdete.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást