Közép-Európa-rali: nem volt engedély bizonyos versenyszakaszokra

Infostart
2008. április 29. 06:50
Fodor Gábor távozó környezetvédelmi miniszter szerint büntetést érdemelnek a Közép-Európai-rali szervezői, a Közép Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség azonban még vizsgálja az ügyet. A verseny ugyanis több védett területen haladt át, ahol a versenyzéshez a szervezők nem rendelkeztek jogerős engedéllyel.

Egy hónapon belül zárulhat le a Közép Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vizsgálata a nemrég rendezett Közép-Európa-rali esetleges természetkárosítása ügyében - mondta az InfoRádiónak Gyapjas József, a felügyelőség igazgatója. Hozzátette, a vizsgálat tárgya az is, hogy kell-e egyáltalán bírságot kiszabni a szervezőkre.

"Egy cselekmény miatt egyféle bírságot szabhatunk ki. Mérlegelnünk kell, hogy nem jogerős engedély birtokában végzett tevékenység miatt, környezetkárosítás miatt, vagy egyáltalán kiszabjunk-e bírságot. Folyamatban lévő ügyről van szó, így elég korlátozott mértékben lehet nyilatkozni róla" - jelentette ki.

A verseny ugyanis több, az Európai Unió által védett Natura 2000-es területen haladt át, ahová a szervezők be is szerezték a versenyzéshez szükséges engedélyeket az érintett hatóságoktól, ám azok a verseny kezdetéig nem emelkedtek jogerőre, mivel ez az engedély a kiadását követő 15 napig még megtámadható.

Fodor Gábor, távozó környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a szervezők büntetést érdemelnek.

"Nekem ez a meggyőződésem, de erről nyilván majd az utódomnak kell majd rendelkeznie. De ez a példa nagyon jó arra, hogy világossá kell tenni: a szervezők büntetésre kell, hogy számítsanak, mert nem lehet büntetés nélkül jogszabályokat megszegni" - hangsúlyozta a távozó miniszter

A Magyar Nemzet információi szerint az eseményt szervező Első Sportmenedzser Iroda Kft. 4 héttel az esemény előtt kezdte meg az engedélyek beszerzését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást