Kóka: Az SZDSZ nem akar újra koalíciót kötni a szocialistákkal

Infostart
2008. április 29. 14:35
Sikeresnek értékelték a távozó szabaddemokrata miniszterek az elmúlt két év munkáját. Kóka János, az SZDSZ elnöke azt mondta, hogy a szocialistákkal közösen elhatározott tíz programpontból négy teljesült. Kóka János kijelentette: az SZDSZ nem akar újra koalíciót kötni a szocialistákkal.

Fodor Gábor szerint az elmúlt egy év a siker éve volt. A távozó környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Rába ügyéről történő megállapodást emelte ki, mely következtében 2010-re a folyó megtisztulhat.

Fodor Gábor sikernek nevezte, hogy eltakarították a csepeli galvániszapot és a német szemét jelentős részét visszaszállították.

Célom az volt politikai üggyé tegyem a környezetvédelmet, azt gondolom, hogy ez sikerült is - emelte ki.

Fodor Gábor megemlítette, hogy megerősítették a zöldhatóságokat, így az idén 80 fővel emelkedik a természetvédelmi őrszolgálat. Elhangzott az is, hogy a tárca visszaállította az Õrségi Nemzeti Park függetlenségét, amely a természetvédők és a Magyar Tudományos Akadémia követelése volt. Fodor Gábor elmondta azt is, hogy ötpárti egyetértéssel, civil és politikai konszenzussal született meg a jövő nemzedékek ombudsmanja intézménye és a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia.

Kákosy Csaba távozó gazdasági miniszter büszke a tudás és kutatásfejlesztés elősegítésére elindult számos programra. Kiemelte, hogy a gazdasági tárca feldarabolása után jó szakemberek vezetik majd az új minisztériumokat.

A távozó gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: ma egyszerűbb vállalkozást alapítani, mint két évvel ezelőtt, egyszerűsödött az adóügyintézés, emellett a cégadatok és a könyvvizsgálat tekintetében is előreléptek.

A közlekedésről azt mondta, a gyorsforgalmi utak hossza 2007 végére meghaladta az 1000 kilométert, miközben javult az utak minősége. Kákosy Csaba hozzátette: nem végeztek az elektronikus útdíj bevezetésével, de elkezdődött a matricahálózat bővítése.

"Valószínűleg a liberális miniszterek sajátossága, hogy egy ekkora tárcát el tudnak vinni, mert most a szocialista miniszterek között osztják fel a minisztériumot, hogy jobban boldoguljanak vele" - zárta mondandóját Kákosy Csaba.

Az SZDSZ elnöke, Kóka János a kormányátalakításról azt mondta: nem akarja értékelni azt. Akkor fogják támogatni a szocialista kormányt, ha az ésszerű javaslatokat terjeszt be - tette hozzá a pártelnök.

Kóka János hangsúlyozta: az SZDSZ nem akar újra koalícióra lépni a szocialistákkal.

A pártelnök visszautalt arra, hogy a koalíciós szerződés kiegészítésére 2007 júniusában került sor, amikor világos menetrenddel látták el az MSZP és az SZDSZ közösen megállapított pontjait.

A teljesített pontok között említette Kóka János a kutatás-fejlesztési támogatások összehangolását, a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését, az oktatási intézmények gazdálkodásának részleges liberalizálását, a jövő nemzedékek országgyűlési biztos hivatalának létrehozását, a zöldhatóság megerősítését, a rendőrség civil kontrolljának, valamint az egészségbiztosítási alap egyensúlyának megteremtését.

A liberális vezető értékelése szerint nem teljesült a közteherviselés reformja és az adóreform, pedig ez volt koalíció az első és legfontosabb vállalása. Megemlítette továbbá, hogy elmaradt a közpénzügyek átláthatóságának biztosítása, a pártfinanszírozás újraszabályozása, az ügynökkérdés rendezése, az egyháztámogatás átalakítása, a közalkalmazotti státusz újraszabályozása, a szociális rendszer rászorultságelvű átalakítása, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának biztosítása, illetve a több-pénztáras egészségügyi rendszer bevezetése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást