A szakbizottság támogatta Szűcs Erika kinevezését

InfoRádió / MTI
2008. április 29. 12:55
Támogatta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterré történő kinevezését az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága keddi ülésén. A hat új miniszterből öten hétfőn teszik le az esküt jövő hétfőn a parlamentben, Gyenesei István csak a törvény módosítása és annak kihirdetése után, vagyis valószínűleg 19-én teheti ezt meg.

Az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága keddi ülésén képviselők közül tízen igennel, heten nemmel szavaztak, ketten tartózkodtak.

A miniszterjelölt szerint a kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetértésre juthatnak azokban a kérdésekben, hogy milyen módon kell hatékonyabbá, eredményesebbé tenni a foglalkoztatás- és szociálpolitikát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyi tapasztalatokkal rendelkező miniszterjelölt szerint újszerű, innovatívabb hozzáállás kell a területi különbségek mérséklődéséhez is. Ebben eddig nem sikerült eredményt elérni, a legjobb és a legrosszabb helyzetű kistérségek munkanélkülisége között 20-szoros a különbség.

Hozzátette: bár 2002. és 2007. között mintegy 100 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, az utolsó egy-két évet már a stagnálás jellemezte, idén pedig érzékelhető a csökkenés. A munkanélküliségi ráta már a 8 százalékot is elérte.

Eskütétel hétfőn

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után bejelentette, hogy a hat új miniszterből öten leteszik az esküt jövő hétfőn a parlamentben.

Elmondta: a kormány házszabálytól eltéréssel szerette volna elfogadtatni az Országgyűléssel a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását, annak érdekében, hogy minél hamarabb végrehajthassák a kormányátalakítást. A kabinet javaslata az volt, hogy már jövő hétfőn legyen meg a zárószavazás, de ezt a Fidesz és a KDNP nem támogatta.

Szili Katalin tájékoztatása szerint a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításának általános és részletes vitája jövő hétfőn, illetve kedden lesz. Az MTI számításai szerint, ha nem érkezik módosító indítvány, vagy mindegyike elutasítja a Ház, akkor május 13-án lehet zárószavazás.

A házelnök emlékeztetett arra, Gyenesei István csak a törvény módosítása és annak kihirdetése után, vagyis valószínűleg 19-én teheti le a miniszteri esküt.

Bajnai Gordonnak, aki az újonnan megalakuló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője lesz, nem kell esküt tennie, mivel jelenleg is miniszter.

Szűcs Erika, Szabó Pál, Szabó Imre, és Székely Tamás azért tehetik le már jövő hétfőn a miniszteri esküt, mert a jelenlegi minisztériumi szerkezetben kerülnek valakinek a helyére tárcavezetőként. Gyenesei István azonban az Önkormányzati Minisztérium vezetője lesz, amelyet Bajnai Gordon irányít addig, ameddig nem jön létre a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca. Molnár Károly is tehet miniszteri esküt május 5-én, hiszen a tárca nélküli poszthoz nem szükséges törvénymódosítás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Zoltán tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást