Török Gábor: Egy fővel növelhető a szocialisták parlamenti létszáma

Infostart
2008. április 28. 14:20
A Vision Consulting igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc a kormányátalakítással megerősítette hátországát és pozícióját. Török Gábor az InfoRádióban azt mondta: a miniszterelnök nagy frakciótámogatással rendelkező, de súlytalan embereket emelt be a kabinetbe.

Nincs jó látszatja annak, ha egy kisebbségbe került kormány növeli a kormánytagok és államtitkárok számát - mondta az InfoRádióban Török Gábor politikai elemző, aki szerint a kormányátalakítás fő üzenete, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meg akarta erősíteni a hátországát.

Ezt két módon érte el a kormányfő. Egyrészt bevont civil szakembereket -, mint például Székely Tamás, aki eddig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója volt -, akik nem rendelkeznek hátországgal, ezért kizárólag a miniszterelnökön múlik, meddig maradnak a bársonyszékben.

Másrészt kinevezett olyan embereket, akik a szocialista pártba ugyan beágyazottak - ilyen Szűcs Erika vagy Szabó Imre -, de ellentétben Lamperth Mónikával, aki most kikerült a kormányból, ismeretlenek és súlytalanok.

Török Gábor szerint Gyenesei István független képviselő beemelése a kormányba azt mutatja, hogy a kabinetnek szüksége van a parlamenti támogatókra. Az elemző szerint a független képviselővel egy fővel növelhető a szocialista párt parlamenti létszáma.

Ha szakmai munkát végeznek, megmaradhatnak

Ha a kisebbségi kormány olyan szakmai munkát végez, amelyet a gazdaság és az állampolgárok egyaránt pozitívan fogadnak, akkor a kabinet kitarthat a ciklus végéig - véli az Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke.

Vadász György rámutatott: mindenképpen javítani kell a minisztériumok közötti együttműködésen.

A kabinetben létrejön egy új tárca nélküli miniszteri poszt: Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora a tudománypolitikáért és a kutatásfejlesztésért felel a jövőben. Az iparkamara alelnöke szerint ilyen posztra szükség van, hiszen, bár az elmúlt években sok pénzt fordított az állam a többi mellett oktatásra, ennek nem sok látszatja volt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bemutatta új minisztereit és bejelentette: új korszak kezdődik a kormány életében.

A kormányfő Bajnai Gordont jelöli az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetőjének, Székely Tamást az egészségügyi miniszteri posztra, Szabó Imrét a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetőjének; Szabó Pált az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca élére, Szűcs Erika a jelölt a szociális és munkaügyi tárca irányítására, az önkormányzati tárca élére Gyenesei István kerülhet, és Molnár Károly a jelölt a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszteri posztra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vadász György (BKIK)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást