Navracsics: "Miniszterelnök úr, ha valóban olyan nagylegény, kérjen bizalmi szavazást"

InfoRádió / MTI
2008. április 28. 15:27
A Fidesz frakcióvezetője hétfőn napirend előtt arra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy kérjen bizalmi szavazást maga ellen az Országgyűlésben, vagy nyújtsa be lemondását a köztársasági elnöknek.

"Miniszterelnök úr, ha valóban olyan nagylegény, kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen, legyen világos, hogy az SZDSZ támogatja-e az ön összetákolt kormányát, vagy pedig nem támogatja, Kóka János heti eskütételei a valóságban érvényesek-e, vagy csak arra érvényesek, hogy magasabb alkupozíciót vívjanak ki maguknak" - mondta a fideszes politikus, aki előtt az MDF-es Herényi Károly is bizalmi szavazást javasolt a kormányfőnek.

Navracsics Tibor szerint a másik lehetőség, hogy a kormányfő ajánlja fel a lemondását a köztársasági elnöknek, aki annak ad kormányalakítási megbízást, aki többségi támogatást tud a parlamentben elérni.

Hangsúlyozta: az MSZP az SZDSZ-szel közösen kampányolt, arra való hivatkozással szerezték meg a választópolgárok bizalmát, hogy közösen fognak kormányozni, azonban most útjaik különváltak. "Miniszterelnök úr, ön önhatalmúlag nem járhat el, önnek bizalmi szavazást kell kérnie, legitimációt kell kérnie" - jelentette ki Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője elismerte, hogy Nyugat-Európa és Közép-Európa több országban is volt már kisebbségi kormányzás, azonban szerinte ehhez egyvalami szükséges: bizalmi szavazás. Másképpen gondolták a kormánypárti képviselők, akik közül néhányan azt kiabálták be, hogy inkább "normális ellenzékre" lenne szükség a kisebbségi kormányzáshoz.

Erre reagálva Navracsics Tibor azt mondta: néhány elkeseredett kormánypárti képviselő óbégatásával próbálja megsérteni az ellenzéki képviselőket, ez azonban nem mentesíti őket attól, hogy el kellene számolni az elmúlt hat évvel.A Fidesz frakcióvezetője az elmúlt hat év koalíciós kormányzásáról szólva azt mondta: Magyarország éllovasból sereghajtó lett Európában, minden főbb gazdasági mutató romlott 2002 óta: nő az infláció, a munkanélküliség és az államadósság. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc ugyan egy interjúban azt mondta, hogy örömmel emlékezik a hat évre, de ez érthető, mert tavaly egy év alatt 900 millió forinttal nőtt a vagyona.

1990 óta nem volt olyan rossz a helyzet mint most - fogalmazott a politikus, aki szerint nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc egyedül maradt, és hogy Európában egy szánalmas miniszterelnök benyomását kelti, és az sem véletlen, hogy elfogyott az MSZP támogatottsága a parlamentben is.

Ugyanakkor Kóka János SZDSZ-elnök napirend előtti felszólalására reagálva megjegyezte: a pártelnök két hét alatt másodszor kért bocsánatot, hogy elhagyja a koalíciót az SZDSZ.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Orbán-kormány időszakából hozott negatív adatokat, és a koalíció hat évének eredményeit sorolta fel.

Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy vajon dicséri-e az "úgynevezett polgári kormányzás" teljesítményét, hogy 1998-tól 2002-ig nőttek a társadalmi különbségek, később viszont csökkentek. Navracsics Tiborhoz fordulva hozzátette: büszke-e arra, hogy 1998 és 2002 között a családi pótlék összege nem növekedett, hanem reálértéken 30 százalékkal csökkent.

Ezzel szemben - folytatta - 2001 és 2008 között a jövedelmek átlagos értéke 30 százalékkal nőtt, nyugdíjak vásárlóértéke 40 százalékkal emelkedett, több mint duplájára nőtt az autópályák hossza, nincsen sorozott hadsereg, és a legszegényebb gyerekek ingyenes étkezést kapnak az iskolában.

A szocialisták és liberálisok azonban nem merengtek azon, hogy kétéves költségvetést nyújtsanak be annak érdekében, hogy a koalíciós partnertől meg lehessen válni, nem merengtek azon, hogyan lehet hetenkénti parlamenti ülésezésből háromhetenkénti ülésezést csinálni, a szocialisták és liberálisok kormányában a miniszterelnöknek nem lett Tokajon földje, apja pedig nem lett beszállítója egyetlenegy vállalatnak sem.

"Kétségtelen módon ez zavarhatja önöket, nem csodálom, az önök helyében engem is zavarna, hogyha a kormányzást erre használtam volna" - mondta a politikus az ellenéki képviselők bekiabálásai és a kormánypártiak tapsa közepette.