Működik az agyelszívás: az USA-ba és Belgiumba mennek leginkább a diplomások

Infostart
2008. április 28. 19:40
A Magyar Tudományos Akadémia internetes felméréséből kiderül, hogy a magyar diplomások legkedveltebb célországa az Egyesült Államok és Belgium. A kivándorlás legfőbb oka természetesen a pénz, de a rossz társadalmi klíma is szerepet játszik Magyarország itthagyásában.

A legtöbb diplomás útja az Egyesült Államokba és Belgiumba vezet - mondta az InfoRádiónak Kucsera Tamás Gergely, az MTA elnöki főtanácsadója. A tudományos intézet interneten végzett közvélemény-kutatásával kapcsolatban hozzátette, az volt a cél, hogy kiderítsék: azok, akik 1989 után szereztek itthon diplomát, miért hagyták el Magyarországot.

A válaszadók többségénél az Egyesült Államok és Belgium vezet mint célország 11-11 százalékkal, de a listán Németország, Luxemburg, az Egyesült Királyság és Olaszország is előkelő helyen szerepel.

A kivándorlás mögötti legfőbb motivációs tényező a pénz, de fontos szerepet játszik a munkahely presztízse és megközelítése, a munkavállalói jog, a szakmai fejlődés lehetősége, valamint az elvárások teljesíthetősége is. Az Akadémia munkatársa szerint ezeken a tényezőkön kívül a megkérdezettek többsége a jelenlegi társadalmi klímával is magyarázta az ország elhagyását.

A főtanácsadó az eredményeket ismertetve elmondta, hogy a 358 válaszadó negyede többdiplomás, 30 százalékuknak van doktori, 10 százalékuknak pedig kandidátusi fokozata, tehát 40 százalékuk tudományos minősítéssel rendelkezik.

A kivándorlók közt a jogi, gazdasági és a természettudományos végzettséggel rendelkezők aránya a magas, a bölcsészek, tanárok és egészségügyi végzettségűek közül viszont csak kevesen próbálnak szerencsét külföldön.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást