Minden kiderül a csokoládé hasznáról vagy káráról

Infostart
2008. április 28. 21:00
Nagy-Britannia egyik egyetemén egy kutatás készül a csokoládé hatásainak kiderítésére. A tesztelést a legszigorúbb tudományos megalapozottsággal végzik, és 150 embert vonnak be.

Nagyjából egy év múlva tudományos bizonyítékai lesznek annak, hasznos-e a csokoládé, különösen azoknak, akik bizonyos betegségekben szenvednek.

A nagy-britanniai University of East Anglia kutatói 150 asszonyt kértek fel az egy éven át tartó tesztre, amelynek során naponta egy szelet csokoládét esznek meg a résztvevők. A nők mindegyike már átesett a menopausán, 2-es típusú diabéteszben szenvednek, azaz mostanáig senki sem tanácsolta nekik, hogy cukorban gazdag ételeket fogyasszanak.

A kísérlet során csak a résztvevők fele fog csokoládét kapni - a legjobb minőségű belga fajtát -, a másik fele csak placebót, azaz hatástalan élelmiszert kap. A résztvevőket alaposan átvizsgálják a kísérlet előtt, illetve az egy év során négy alkalommal.

A csokoládénak már most is ismert több jótékony hatása, például flavanol-tartalma miatt számos káros anyagot megköt a szervezetben. A kérdés csak az, hogy az előny nagyobb-e, mint az a hátrány, amelyet a cukortartalma okozhat.

Ha a hatásokat tekintve az antioxidáns, azaz a flavanol kerül ki győztesen, akkor a kutatók bizonyítottnak fogják tekinteni, hogy a csokoládé jó a többi mellett a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére.