Magyarország sírásói: szánalmas Gyurcsány, felelőtlen Orbán - Die Presse

InfoRádió / MTI
2008. április 28. 11:49
Magyarország sírásói címmel jelent meg kommentár a Die Presse című konzervatív osztrák lap hétfői számában. A cím a "szánalmas kormányfő és a felelőtlen ellenzéki vezető halálos kombinációjára" vonatkozik.

Magyarország sírásói címmel jelent meg kommentár a Die Presse című konzervatív osztrák lap hétfői számában. A cím a "szánalmas kormányfő és a felelőtlen ellenzéki vezető halálos kombinációjára" vonatkozik.

Az újság véleményoldalán "Szánalmas kormányfő, felelőtlen ellenzéki vezető - halálos kombináció" alcímmel közölt jegyzet szerzője rámutatott, hogy Magyarország súlyos válságban van. Egy tehetetlen és/vagy felelőtlen elitnek sikerült a volt kommunista reformállamok mintadiákját úgy tönkretennie, hogy az hátul kullogó lett - írta Christian Ultsch. Példaként megemlítette, hogy a magyar gazdasági növekedési üteme a legalacsonyabb volt tavaly az Európai Unióban, miközben a munkanélküliség, az infláció, az adók és az eladósodottság mértéke egyaránt magas.

A politikusok tekintélye mindeközben "föld alatti mélységbe" süllyedt - tette hozzá. Mindehhez sok köze van Gyurcsány Ferencnek, a miniszterelnöki hivatalban ülő szomorú alaknak, aki mostantól ráadásul kisebbségi kormány élén áll. Koalíciós partnerei, a szabadelvűek elpártoltak tőle, két okból is: egyrészt nem láttak más túlélési esélyt, másrészt pedig azért, mert a szocialista kormányfő a közvélemény nyomására letért a reformirányvonaláról.

A kommentár szerint ennek ellenére nem lehet arra számítani, hogy csakhamar előre hozott választást tartanak, ugyanis ezt sem a szocialisták, sem a szabaddemokraták nem engedhetik meg maguknak. Az előbbiek a közvélemény-kutatások alapján tíz százalékos támogatottsággal rendelkeznek, az utóbbiak két százalékra estek vissza.

A nagy győztes Orbán Viktor, a jobboldali Fidesz vezetője lenne - vélekedett a Die Presse kommentárjának szerzője. - Az országon azonban ez nem segítene. Orbán ugyanis egy piactól messze álló populista, aki a nép szája íze szerint beszél, nem pedig reformer, akire az országnak most szüksége lenne.

Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a magyarországi válság sokáig elhúzódik.

A konzervatív lap ugyanezen az oldalon rövid arcélt közölt Kóka Jánosról, az SZDSZ elnökéről. Egyebek között megemlítik, hogy új keletű politikai karrierje előtt az ország egyik legsikeresebb vállalkozója volt, akinek vagyonát több milliárd forintra becsülik, és aki soha nem riad vissza attól, hogy vagyonát közszemlére tegye. Így a magyarok a bulvársajtóból és a kereskedelmi televíziókból megtudhatták, hogy a gazdasági miniszternek milliós karórája van, több tucat méregdrága öltönye függ ruhás szekrényében, és maga vezeti magánhelikopterét.

Politikai pályafutását egy szocialistának, nevezetesen Gyurcsány Ferencnek köszönheti, aki 2004 őszén kinevezte a gazdasági minisztérium élére. Kókát sokáig Gyurcsány "nevelt fiaként" emlegették, sőt olykor a miniszterelnök "liberális klónjaként" jellemezték. Most viszont nyíltan szakított a mentorával.

Az írás utalt arra is, hogy a tavalyi elnökválasztás körüli manipulációs botrány miatt Kóka nehéz helyzetbe került a pártján belül, a pártelnök rendkívül éles viták kereszttüzében áll.