Kullancsveszély: fokozott felelősség hárul a kutyatartókra

Infostart
2008. április 28. 22:01
A globális felmelegedés miatt a téli hónapokban is aktívak a kullancsok, amelyek ellen a legjobb védekezési mód a védőoltás - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kullancsszövetség elnöke, aki hozzátette: nagy a feleősség a kutyatartókon a kullancsveszély elhárításában.

Az elmúlt 2 évben 65 százalékkal nőtt a kullancsok okozta agyvelőgyulladásos megbetegedések száma Magyarországon, így nem szabad elbagatellizálni a problémát - mondta az InfoRádiónak Kapiller Zoltán. A Magyar Kullancsszövetség elnöke hozzátette: a kullancsok a globális felmelegedés miatt egész évben megtalálhatók a természetben, ami télen nem fagyott ki, így nem pusztultak el a veszélyes állatok.

Fokozott felelősség hárul a kutyatartókra - véli a szakértő, mert az Európai Unió határainak felszabadulásával a kutyák kontinentális mozgása is szabaddá vált, így megnövekedett a kullancsimport és -export veszélye. A felelős állattartók egész évben irtsák kedvenceikből a kullancsot - tanácsolja a szakértő.

Kapiller Zoltán szerint a kullancsveszélyes területeken kirándulóknak fontos a felkészülés: az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa elleni oltás, és a kulcsriasztó spray, de az is fontos, hogy az emberek a kullancsveszély minimalizálása érdekében tegyék rendbe kertjeiket.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást