Hét új miniszterrel folytatja a kisebbségi kormány

Infostart
2008. április 28. 12:34
Új korszak kezdődik a kormány életében - jelentette be Gyurcsány Ferenc új miniszterei bemutatásakor. Bajnai Gordon lesz az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetője, Székely Tamás az egészségügyi miniszter, Szabó Imre a környezetvédelmi és vízügyi miniszter; Szabó Pál az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti, Szűcs Erika a szociális és munkaügyi tárcát veszi át, az önkormányzati tárca élére Gyenesei István kerül, és Molnár Károly lesz a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter

A ciklus felénél új szakasz kezdődik a kormányzásban: a kormány programja nem változik, de az összetétele, a szerkezete és a hangsúlyok igen - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

A kormányfő kiemelte: mindannyian erős és büszke Magyarországot szeretnénk, ezért ez az átalakítás vezérlő elve is.

Gyurcsány Ferenc szerint a következő két év munkájának középpontjában a növekedés, a fejlesztés, a gyarapodás és a munkahelyteremtés áll.

Horváth Ágnes után Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója lett az új egészségügyi miniszter, míg Fodor Gábort Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke váltja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium élén - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfői tájékoztatóján.

A harmadik távozó liberális tárcavezető, Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter utódja az eddigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Bajnai Gordon lesz. A tárca átalakul Gazdasági és Fejlesztési Minisztériummá.

Szabó Pál az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Gyenesei István, a Somogyért Egyesület által jelölt független országgyűlési képviselő vezetésével működik tovább.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium élén Szűcs Erika, az MSZP Választmányának elnökhelyettese váltja Lamperth Mónikát, aki a kormányátalakítás legnagyobb veszteseként nem kap új tárcát, de még államtitkárságot sem. Csupán az MSZP elnöki kabinetjét és a Táncsis Alapítványt bízta rá a miniszterelnök.

Létrejön egy új, a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter poszt, amelyet, Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora kapott.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy egyes tárcáknál két államtitkár lesz, de ezzel nem nő az államtitkárok száma, mert megszűnik a fejlesztéspolitikai irányító testület és nem lesz szükség koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárra sem.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is, hogy a változásokhoz törvényt kell módosítani, ami két-három hétig eltarthat, így egyelőre - a bizottsági meghallgatásokat követően - a jelenlegi szerkezetben teszik le az esküt az új tárcavezetők. Ez alól az új önkormányzati miniszter a kivétel, aki ezt csak a törvénymódosítás elfogadása után teheti meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást