Demeter: Semmi keresnivalója az önkormányzatoknál a titkosszolgálatnak

Infostart
2008. április 28. 07:57
Semmi keresnivalója az önkormányzatoknál a titkosszolgálatnak - jelentette ki Demeter Ervin az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes tagja kiemelte: az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzését más eszközökkel kell végezni. Hozzátette: a Fidesz addig nem vesz részt a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésein, amíg a kormány nem váltja le Laborcz Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját.

A Fidesz addig nem vesz részt a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésein, amíg a kormány nem váltja le Laborcz Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját - mondta Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja az InfoRádió Aréna című műsorában.

A fideszes politikus emlékeztetett: a dandártábornok képzettségét Moszkvában, a KGB egyetemén szerezte, emiatt a Magyarországot érő egyik legjelentősebb kihívás, az orosz nagyhatalmi törekvésekből adódó feladatok ellátására személetmódjában sem alkalmas. Demeter Ervin szerint az is a jelölt alkalmatlanságát bizonyítja, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok átszervezésekor megszüntette a kémelhárítási igazgatóságot.

Jelenleg a kormány nem veszi figyelembe a Nemzetbiztonsági Bizottság véleményét a kérdésben - tette hozzá.

Semmi keresnivalója az önkormányzatoknál a titkosszolgálatnak - jelentette ki Demeter Ervin. A Nemzetbiztonsági Bizottság tagja hangsúlyozta: a nemzetbiztonsági törvény szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal feladata a kormányzati tevékenység szempontjából fontos szerveket és intézményeket nemzetbiztonsági védelemben, ellenőrzésben részesíteni, de a Fidesz vitatja, hogy az önkormányzatok ebbe a körbe tartoznak.

Az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzését más eszközökkel kell végezni, más országban sem titkosszolgálati eszközökkel végzik ezt a feladatot - hangsúlyozta Demeter Ervin.

A Fidesz képviselője közölte: az önkormányzatok megfigyelése alkotmányossági aggályokat is felvet, ugyanis a kormánynak nincs felhatalmazása az objektumvédelemre. A titkosszolgálati eszközök a személyiségjogokat súlyosan korlátozzák, ezeket rendkívüli esetben és megfelelő engedélyezési eljárással lehet igénybe venni - tette hozzá Demeter Ervin.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Demeter Ervin 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Demeter Ervin 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást