Személyi igazolvánnyal regisztráltak az SZDSZ-küldöttek

InfoRádió / MTI
2008. április 27. 11:07
Az SZDSZ küldöttei mind az öt pontban elfogadták a párt alapszabályának módosítását a párt vasárnapi budaörsi rendkívüli küldöttgyűlésén. A szavazáson a megjelent küldöttek több mint kétharmada minden pontban igennel voksolt.

A koalíció felmondásának támogatását kérte az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlésén a párt elnöke. Kóka János konstruktív ellenzékiséget ígért a kormánynak és hangsúlyozta: pártja nem akar előrehozott választásokat.

Fodor Gábor szintén a koalícióból való kilépés mellett érvelt. Mint mondta: az országnak megvalósítható, a fejlődést szolgáló programra, valamint stabil kabinetre van szüksége. Úgy vélte: ezt az MSZP kisebbségi kormányzásban nem lesz képes megvalósítani.

Módosították az alapszabályt

A módosítás alapján ellenőrizhetőbbé vált a küldöttválasztás és megváltoztatták a küldöttállítás szabályait. Az első pontban arról döntöttek a küldöttek, hogy az országos rendes vagy rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést követően a helyi szervezetekben, a választmányokban és az országos tanácsban is tisztújítást kell tartani.

A jövőben a küldöttgyűlésekről nem 15, hanem csak 8 nappal az esemény előtt kell értesíteni a küldötteket. A harmadik pontba belevették, hogy az SZDSZ tisztviselőinek, a küldöttgyűlési küldötteknek, valamint az országgyűlési és önkormányzati képviselőjelölteknek a megválasztása választásnak minősül.

A negyedik pont arról szól, hogy a küldöttek megválasztása az országos küldöttgyűlést megelőzően az országos tanács által meghatározott időrend szerint történik. Az utolsó pont rendelkezését úgy módosították, hogy megüresedés esetén harminc napon belül kell új tisztségviselőt választani, korábban erre 45 nap volt.

Elnökválasztási botrány után

A tavalyi elnökválasztási botrány után - amelyről kiderült, hogy többen mások helyett szavaztak - a küldötteknek igazolniuk kell magukat a személyi igazolványukkal, csak így regisztrálhatnak.

A küldöttek arról is szavaznak még, hogy a párt április 30-ai hatállyal kilépjen-e a koalícióból. Az SZDSZ megyei választmányai már voksoltak arról, hogy a koalícióból való kilépést vagy a kormányon maradást támogatják-e. Csak Győr-Moson-Sopron és Zala szavazott a koalíció fenntartása mellett, a többség a kilépés mellett voksolt, ugyanakkor voltak olyanok is, akik a küldötteik lelkiismeretére bízták a döntést.

Eközben pénteken többek között Szentkuti Károly, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei, Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött is aláírta azt a javaslatot, amelyben azt kérik, hogy ne április 30-i hanem szeptember 1-i hatállyal lépjenek ki a koalícióból.A népszavazás óta egyeztetnek

A 2006-os parlamenti választások után Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök, Hiller István, az MSZP, és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke írta alá a két párt koalíciós megállapodását, amelyben a kormánypártok elkötelezték magukat a nagy horderejű reformok mellett (egészségügy, oktatás, közigazgatási és adóreform).

Az új kormányban a szabad demokraták adták az egészségügyi, a gazdasági és közlekedési, valamint a környezetvédelmi és vízügyi minisztert.

Az idén március 9-én a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörléséről tartott népszavazást követően a két kormánypárt újabb egyeztetést kezdett az egészségügyi reform jövőjéről; az SZDSZ kijelentette, hogy a reformok feladása esetén nem maradnak a koalícióban.

Gyurcsány Ferenc kormányfő március 29-én, az MSZP országos pártértekezletén közölte: javasolja koalíciós partnerének, hogy közösen jelöljenek új egészségügyi minisztert Horváth Ágnes helyére. A miniszterelnök két nappal később leváltotta a tárcavezetőt.

Az üt egyúttal megkérte a párt országos tanácsát (ot), hogy hívják össze az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlését. Az ot két küldöttgyűlést hívott össze. Az április 27-i elsőn a koalícióból való kilépésről és a párt alapszabályának módosításáról döntenek. A június 7-i másodikon tisztújítást tart az SZDSZ. Ez utóbbira azért van szükség, mert bebizonyosodott, hogy a tavalyi elnökválasztáson visszaélésék történtek.