Hivatalosan is vége a koalíciónak - a nap hírei

Infostart
2008. április 27. 22:44
A kormány jelentős átalakítására készül a miniszterelnök. Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A polgárháborús afrikai térségek problémáira hívta fel a figyelmet a katolikus egyházfő. A nap hírei április 27-én, vasárnap.

A kormány jelentős átalakítására készül a miniszterelnök, de részleteket egyelőre nem mondott terveiről. Gyurcsány Ferenc az ATV-ben annyit közölt: a legfőbb cél, hogy a gazdaságpolitika középpontjába állítsák a fejlesztési ügyeket. A kormányfő a miniszterjelöltek személyéről nem akart nyilatkozni, csak annyit mondott: a felkért tárcavezetők többsége nem az MSZP-frakcióból érkezik, és nem kötődik a szocialista párthoz. A miniszterelnök azután beszélt erről, hogy a szabad demokraták rendkívüli küldöttgyűlése a koalícióból való kilépésről döntött. Kóka János pártelnök konstruktív ellenzékiséget ígért a kormánynak április 30-a után. A liberális politikus az InfoRádió kérdésére szólt arról is, hogy az érintett tárcáknál már a jövő héten megtörténhet az átadás-átvétel.

A Fidesz szerint a szabad demokraták döntésének eredményeként a társadalmi támogatottság után parlamenti többségét is elveszítette a Gyurcsány-kormány. Dávid Ibolya, az MDF elnöke úgy véli: a kormányfőnek bizalmi szavazást kellene kérnie maga ellen, mert csak így derülhet ki, hogy az MSZP képes lesz-e az ország kormányzására a következő két évben. Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője azt mondta: az SZDSZ döntése csak akkor lenne hatással az ország életére, ha ez közelebb hozná az előrehozott választásokat.

A jelenlegi felére, 10 százalékra csökkentené az élelmiszerekre kivetett általános forgalmi adót a Fidesz. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke az InfoRádióban azt mondta: erre az élelmiszerek további drágulásának megakadályozása miatt lenne szükség. Font Sándor emlékeztetett arra, hogy az uniós tagországok közül Magyarországon az egyik legmagasabb az élelmiszerár áfa-tartalma. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium kabinetfőnöke válaszában azt mondta: csak olyan javaslatot támogatnak, amely összhangban van a konvergenciaprogrammal.

A köztársasági elnök szerint nem lehet kizárólag gazdasági érdekek alapján dönteni egy-egy vasútvonal megszüntetéséről. Sólyom László a Veszprém és Győr közötti, bakonyi szakasz sikeres megmentése alkalmából szervezett civil rendezvényen beszélt erről. Az államfő a Cuha-völgyi vasútállomáson utalt arra, hogy az Európai Unió alapvető célként jelölte meg a vasút fejlesztését.

A postahivatalok működtetésére meghirdetett közbeszerzési eljárás visszavonását követelik a Magyar Postától 4 megye érintett települései és vállalkozásai. A nyíregyházi tanácskozás résztvevői szerint a vállalat célja újabb hivatalok bezárása, hiszen a cég által ajánlott díjak a jelenlegi működési költségeknek csak a 40-50 százalékát fedezik. Tomecskó Tamás, a Posta szóvivője azt mondta: a cégnek nem célja a hivatalok bezárása, a Postapartneri program pedig a működtetés vállalkozásba adásáról szól, amire a cég veszteségeinek csökkentése érdekében van szükség.

Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál; a seregszemlére több mint 60 ezer érdeklődő volt kíváncsi. Zentai Péter László fesztiváligazgató elmondta: az új helyszín, a Millenáris beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Előzőleg átadták a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének 2007-es elismeréseit. Az év kiadója a Kossuth Kiadó, az év kereskedője pedig a Libri Kft. lett.

A polgárháború és erőszak sújtotta afrikai térségek problémáira hívta fel a figyelmet a katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt zarándokok előtt. XVI. Benedek pápa elsősorban a szomáliai, a dárfúri és a burundi konfliktusra utalva felszólította a helyi politikusokat és a nemzetközi közösség tisztségviselőit, hogy tartsák tiszteletben az erőszak beszüntetésére vállalt kötelezettségeiket, és ne feledkezzenek meg a drámai humanitárius helyzetről.

Moszkvában Vlagyimir Putyin távozó és Dimitrij Medvegyev megválasztott elnök is részt vett a Megváltó Krisztus székesegyházban szombat éjjel tartott ortodox húsvéti istentiszteleten. II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája külön köszöntötte a két vezetőt. Moszkvában mintegy százezer hívő vett részt az istentiszteleteken a város mintegy 700 templomában.

Szénhidrogénnel szennyezett ukrán étolaj került európai uniós országok üzemeibe; az első vizsgálatok szerint az anyag nem jelent veszélyt az emberi egészségre. Az Európai Bizottság unió szünetelteti a termék importját. Ukrajna hivatalosan egyelőre nem reagált a hírre.

Módosított útvonalon érkezett meg az olimpiai láng a Mount Everest kínai oldalán fekvő bázistáborba. A hatóságok a Tibet-párti tüntetésektől tartva döntöttek így. A láng várhatóan május első felében ér fel a Föld legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsára. A láng előző állomásán, Dél-Koreában rendbontás zavarta meg az olimpiai fáklyás váltófutást.