A Fidesz tíz százalékra csökkentené az élelmiszerek áfáját

InfoRádió / MTI
2008. április 27. 11:48
A jelenlegi felére, 10 százalékra csökkentené az élelmiszerek árának áfatartalmát a Fidesz. Font Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: erre az élelmiszerek további áremelkedésének megakadályozásához lenne szükség.

Hozzátette: az erről szóló javaslatukat hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek Megismételte: továbbra is fenntartják azt a tavalyi javaslatukat, hogy a kormány adja vissza a gazdáknak az intervenciós alapból korábban elvett 25 milliárd forintot.

Szombaton a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy tíz százalék körüli élelmiszer-áremelkedésre számít az idén. Gráf József közölte: a tavalyihoz hasonló mértékű drágulást mérsékelheti, hogy az idei szezonban a gabonatermés akár az elmúlt évi duplája, 15-16 millió tonna is lehet.

A Kopint-Tárki és az Agrár Európa Tanácsadó Kft. közös elemzésében emlékeztet arra, hogy az élelmiszerek 2005-ben 2,5 százalékkal drágultak, míg tavaly 11,5 százalékkal.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője erre reagálva elmondta: a kormány csak olyan adójavaslatot tud támogatni, ami összhangban van a konvergenciaprogram egyensúlyi céljaival, ami nem okoz hiánynövekedést, "és ami nem eredményez adóssággyorsulást".

Reméljük, hogy ha a Fidesz adócsökkentésre tett javaslatot, akkor elmondja azt is, hogy milyen területen akar kiadást csökkenteni, milyen szociális és jóléti kiadásra költene kevesebbet - hangsúlyozta a szóvivő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást