Több szakszervezet nem vesz részt a BKV-sztrájkban - a nap hírei

Infostart
2008. április 26. 19:33
Esküt tettek a pekingi olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók. Nem vesz részt a májusra tervezett határozatlan idejű BKV-sztrájkban több szakszervezet. Több százan kísérték utolsó útjára Antal Imrét a Farkasréti temetőben. A nap hírei 2008. április 26-án, szombaton.

Ünnepélyes keretek között esküt tettek a pekingi olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók a Vígszínházban. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő is. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetője arról beszélt: a sportolók a magyar zászló, az államfő, a szülők, edzők és sporttársak, de mindenekelőtt saját maguk előtt tesznek fogadalmat arra, hogy a 29-ik olimpiai játékokra a legjobb tudásuk szerint, tiszta eszközökkel készülnek, és így képviselik Magyarországot. Sólyom László köztársasági elnök az ünnepségen átnyújtotta a köztársaság lobogóját Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakozónak, a csapat zászlóvivőjének.

A pénzügyminiszter szerint az év második felében lehet döntést hozni az adórendszer esetleges átalakításáról. Veres János az MSZP Országos Választmányának ülése után azt mondta: reálisan csak az év vége felé ítélhető meg, hogy milyen mozgástér áll rendelkezésre 2009-ben. A politikus szólt arról is, hogy ha az SZDSZ küldöttgyűlése a koalícióból való kilépésről dönt vasárnap, akkor a liberális miniszterek utódjáról viszonylag gyorsan döntenek.

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az úgynevezett internetadó bevezetésének tervét. Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője azt mondta: az új adónem értelmetlen, felesleges és átgondolatlan elképzelés, ami nehezítené az internet terjedését. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata szerint valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kellene fizetniük a szolgáltatóknak. A tervezett intézkedést a gazdasági tárca, illetve több szakmai szervezet elutasítja.

Nem vesznek részt a héten meghirdetett, májusra tervezett határozatlan idejű BKV-munkabeszüntetésben egyes metróban dolgozó alkalmazottak valamint a pénztárosok és az ellenőrök. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője az InfoRádióban ugyanakkor hangsúlyozta: néhány metrós érdekképviselet csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, így valószínűleg nem járnak majd a szerelvények a munkabeszüntetéskor. Korábban a Népszabadság azt írta: napokon belül meneszthetnek több BKV-vezetőt. A lap szerint az érintettek között lehet Somodi László vezérigazgató-helyettes is.

Május 1-jétől alkalmazza a rendőrség a január eleje óta hatályos objektív felelősség elvét; csütörtöktől a 7 kiemelt szabálysértés elkövetése esetén 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki a gépjármű üzembentartójára. Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója elmondta: a törvény alapján a gépjármű üzemben tartóját vonják felelősségre a szabálysértések megállapításakor.

Egy összesítés szerint alig mérhető a problémás lakáshitelek aránya Magyarországon. A KSH adatai alapján a múlt év végén a 3.109 milliárd forintnyi lakáshitel-állománynak mindössze 1 százaléka volt rossz minősítésű. A jelentés azt is megállapítja, hogy egyre kisebb az államilag támogatott konstrukciók aránya; a tavaly folyósított új hiteleknek már csak 13 százaléka volt ilyen.

Felszámolja az év végéig dorogi üzemét a Colgate-Palmolive Kft., miután a társaság úgy döntött, hogy kivonja Magyarországról termelő és kiszerelő kapacitását. A gyárbezárás 114 embert érint; valamennyiüket elbocsátják. Dorogon nemrég a Sanyo Hungary Kft. gyárában is leépítés kezdődött. Az üzemből szeptemberig mintegy 640 embert bocsátanak el, miután a cég Kínába telepíti az akkumulátorgyártást.

Perújítást rendelt el a móri mészárlás miatt 2 és fél éve kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését töltő Kaiser Ede ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. A férfi ügyvédje elmondta: a döntést azzal indokolta a testület, hogy az újabb bizonyítékok szerint feltehetően nem Kaiser Ede követte el a bűncselekményt. Dezső Antal emlékeztetett arra, hogy a móri bankrablás két új gyanúsítottját több mint egy évvel ezelőtt vették őrizetbe; egyikük azóta öngyilkos lett, míg W. Róbert ellen néhány hete vádat emeltek. 2002 májusában az Erste Bank móri fiókjában 8 embert öltek meg a rablók, akik 7,3 millió forintot vittek el a pénzintézetből.

Több százan kísérték utolsó útjára Antal Imrét a Farkasréti temetőben. Az április 15-én, 73 éves korában elhunyt művészt, a Magyar Televízió Örökös Tagját és volt főmunkatársát Rózsa György, Vágó István és Kudlik Júlia búcsúztatta. Antal Imre 1959-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd zongoraművészként 7 nemzetközi versenyen nyert díjat. Később ujjbetegsége miatt a televízióban folytatta pályafutását; évtizedekig a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb műsorának, a Szeszélyes évszakoknak a gazdája volt. Az utóbbi időszakban többször kezelték kórházban. Halálát rákbetegség okozta.