Medgyessy: Harmadik erő márpedig nem jön!

Infostart
2008. április 26. 09:46
"Abban ne reménykedjen senki, hogy jön egy harmadik erő" - mondta Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Népszabadságnak adott interjúban.

Medgyessy Péter úgy nyilatkozott: a kialakult helyzetben megfelelő megoldás a kisebbségi kormányzás. "Onnan kezdve, hogy a szocialisták egyedül kormányoznak, mindenki önmagát adhatja" - vallja a volt miniszterelnök, aki szerint az MSZP "elvette a levegőt" a liberális párt előtt, amelynek így nem maradt saját, azonosítható arculata.

Arra a kérdésre, mit tenne most, az ex-kormányfő azt válaszolta: végiggondolná, mi az értelme a kormányzás folytatásának, mert "a hatalom a hatalomért értelmetlen".

Medgyessy Péter szerint a konvergenciaprogram megvalósításához, a költségvetés helyzetének normalizálásához, a társadalombiztosítási kassza egyensúlyának helyreállításához a szocialista pártnak meg kell szereznie a többi párt támogatását.

A volt kormányfő szerint Magyarország komoly pénzügyi gondokkal küszködik, az adórendszerhez ezért mindenképpen hozzá kell nyúlni. "Ma az adófizetők húsz százaléka fizeti az adók nyolcvan százalékát. Ez elfogadhatatlan" - jelentette ki Medgyessy Péter, aki szerint nem lehet azt mondani, hogy "bársonyos reformok következnek", mert egy reform szerinte "kezdetben kellemetlen, mint egy orvosi kezelés, de belátható, hogy hasznos."

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról Medgyessy Péter azt mondta: a kormány kis kerülővel visszajutott a profitérdekelt szervezők által mozgatott, irányított betegellátási rendszerhez. Vagyis azokhoz az elképzelésekhez, amelyeket 2004-ben az ő kormányzása idején dolgozott ki mások mellett Molnár Lajos, Kökény Mihály és Vojnik Mária.

Az ex-miniszterelnök szerint Magyarország néhány év múlva visszatérhet az európai országok élbolyába. Ehhez szerinte folytatni kell a reformokat, az MSZP-nek szövetségeseket kell találnia, egyeztetni kell a szakmával a változtatásokról.

Medgyessy Péter úgy véli: az SZDSZ kormányon kívül is támogatni fogja a reformelképzeléseket. Erről a volt miniszterelnök így vall: "Kénytelen lesz. Abban legalábbis ne reménykedjen senki, hogy jön egy harmadik erő. Nem jöhet. A jelenlegi keretek közt kell megoldást találni" - fogalmaz Medgyessy Péter a Népszabadságnak adott interjúban.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást