Folytatódik az ürgék kilakoltatása Ferihegyen

InfoRádió / MTI
2008. április 26. 14:14
Rövid szünet után a hét végén visszatértek a madárűző ragadozó madarak a ferihegyi repülőtérre; a két vadászsólyom, valamint a héja újabb bevetéséről a Budapest Airport döntött. Folytatódik az ürgék áttelepítése is.

A társaság szóvivője elmondta: a ragadozók mellett hónapok óta egy border collie fajtájú terelőkutya is segít a madarak távoltartásában. Szollár Domokos hangsúlyozta: ezek a természetes módszerek hatékonyabbak és humánusabbak is az állatok kilövésénél.

A szóvivő szólt arról is, hogy folyamatosan csökken a repülők és a madarak ütközésének száma Budapesten, az elmúlt két évben pedig egyetlen gépnek sem kellett kényszerleszállást végrehajtania a vadmadarak miatt.

A védekezés mellett a madarak táplálékául szolgáló rágcsálók kitelepítésével is védekezik a Budapest Airport (BA). Tavaly a Bükki Nemzeti Parkkal közösen, az EU Life programja keretében kiköltöztette a repülőtér füves területein élő ürgéket. 2007-ben több mint négyszáz ürge kapott új otthont a nemzeti parkban, ahol táplálékot biztosítanak a veszélyeztetett kerecsensólyomnak. A BA 2010-ig közel 1800 ürge kitelepítését tervezi.