Feje tetejére állhat a kormányzati struktúra

Infostart
2008. április 26. 10:01
A kormány összetételének és szerkezetének változásáról ír a Népszabadság - lapszemle.

A Népszabadság a kormány összetételének változásáról, a lehetséges új államtitkárokról és miniszterekről közöl cikket. A lap úgy tudja, hogy az SZDSZ-hez hasonlóan Gyurcsány Ferenc is tényként kezeli a kisebbik kormánypárt koalícióból való kilépését. A napilap szerint Horváth Ágnest Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója váltja az egészségügyi miniszteri poszton, a tárca második embere pedig az egyeztetésekben eddig is szerepet játszó Vojnik Mária lehet.

A környezetvédelmi államtitkár Oláh Lajos debreceni szocialista képviselő lehet. A miniszteri posztra felmerült Baja Ferenc neve, de a Népszabadság szerint ő nem kerül új beosztásba.

A gazdasági minisztérium ügye összetett, mivel szerkezeti átalakítás is várható, és Bajnai Gordon vezetésével létrejöhet egy fejlesztési és infrastrukturális csúcsminisztérium. Így a gazdasági tárca és Bajnai Gordon mostani minisztériumából az önkormányzatok ügye gazdátlan marad. Ez utóbbi önálló egységként bekerülhet a Miniszterelnöki Hivatalba, és a Népszabadság hírei szerint Kolber Istvánnak vannak esélyei, hogy a terület élére álljon.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy veszélybe kerültek az idősek. A bentlakásos idősek otthonába jutás feltételeit december 22-én módosította a kormány úgy, hogy a kérelmezők napi négy órát meghaladó gondozási szükséglettel kell hogy rendelkezzenek.

Az új szabályokat már ez év január elsejétől bevezették - igaz, csak elméletben. A gyakorlat ugyanis nem tudta követni a hirtelen változást, az intézményi bejutás feltételeként az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet által készítendő szakértői munka a mai napig döcög.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a kaotikus állapotok közepette a várakozók közül kilencen haltak meg, akiknek élete szakszerű gondozás mellett nagy valószínűséggel tovább tartott volna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást