Sokéves könnyítést érhet Zuschlag 50 milliós utalása

Infostart
2008. április 25. 18:02
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek ellenőriznie kell, hogy megérkezett-e a korábban megkárosított szervezetek számlájára a Zuschlag János által átutalt közel 50 millió forint - mondta az InfoRádiónak Szabó Ferenc megyei főügyész-helyettes. Hozzátette: az ügyészség nem vizsgálja, hogy az előzetes letartóztatásban lévő politikus hogyan tudott pénzt utalni zárolt vagyonából.

Az ügyészség jelenleg vizsgálja, hogy valóban megérkezett-e az a közel 50 millió forint, amelyet Zuschlag János a korábban megkárosított társadalmi szervezetek számlájára utalt át - mondta az InfoRádiónak Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese, hozzátéve: a Zuschlag-ügy nyomozása zavartalanul folyik tovább, és jelenleg az iratismertetések végén tartanak.

Az ügyész megerősítette: a vádiratban utalni fognak a kár részleges és önkéntes megtérítésére, ami nyomatékos enyhítő körülmény lehet, ha megállapítják a bűnösséget. Szabó Ferenc szerint súlyos büntetés kiszabásánál ez akár éveket is jelenthet.

Zuschlag János vagyonát zárolták, de a megyei főügyész-helyettes elmondta: nem képezi az ügyészségi nyomozás részét, hogy kiderítsék: miként történt az átutalás, mert az nem tartozik a bűncselekményhez.

Zuschlag János MSZP-s politikus ügyében a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a nyomozás határidejét május 19-ig hosszabbította meg.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást