Kötélhúzás az SZDSZ-ben - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. április 25. 20:07
Várhatóan vasárnap estére megnevezi az egészségügyi tárca új vezetőjét a miniszterelnök; meghaladhatja a 11 milliárd forintot is a BKV idei vesztesége; nem fizet osztalékot a tavalyi adózott nyereségéből az OTP Bank - a nap hírei.
Székely lehet Horváth utóda

Vasárnap estére megnevezi az egészségügyi tárca új vezetőjét a miniszterelnök - értesült az InfoRádió kormányközeli forrásból. Gyurcsány Ferenc döntésével meg akarja várni az SZDSZ vasárnapi rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésének eredményét. Az InfoRádió úgy tudja: Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a miniszteri tisztség legesélyesebb várományosa. Közben Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy nyilatkozott: ha az SZDSZ vasárnap véglegesen a koalícióból való kilépésről dönt, akkor a miniszterelnök legkésőbb az együttműködés megszűnését követő első munkanapon megnevezi miniszterjelöltjeit.

Különvélemény

Több SZDSZ-es delegált határozati javaslatot nyújt be a párt vasárnapi küldöttgyűlésén, hogy a liberálisok ne április 30-ával, hanem szeptember 1-i hatállyal bontsák fel az MSZP-vel kötött koalíciós szerződést. Szentkuti Károly küldött, a szabad demokraták Győr-Moson-Sopron megyei elnöke elmondta: az aláírók úgy látják, hogy a koalícióból történő kilépésről szóló frakció- és ügyvivői testületi döntés elsietett volt.

Szakszervezeti bírálat

Elégedetlenek a szakszervezetek a hónap végén Brüsszelnek benyújtandó aktualizált konvergencia programmal. Borsik János, a munkavállalói oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács ülése után az InfoRádióban úgy vélte: a kabinet által szerdán elfogadott új változat súlyosan megterheli a bérből és fizetésből élőket. Korábban Antalffy Gábor, a munkáltatói oldal szóvivője bírálta, hogy a konvergencia programban az adó- és járulék bevételek emeléséről van szó, miközben a kormány a szociális partnerekkel a tételek csökkentéséről egyeztet.

Ellenzéki aggodalom

A Fidesz szerint szociális katasztrófával fenyeget a lakossági gázárak újabb emelése. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban a GKI Gazdaságkutató tanulmányára hivatkozva azt mondta: az idén a lakossági gázárak összességében 25-30 százalékkal emelkednek, míg az ipari fogyasztók esetében 20 százalékos lesz a drágulás. Hangsúlyozta: a lakosság nem tud több terhet elviselni, a növekvő költségeket már nem csak a szegények, hanem az átlagos jövedelmű családok is képtelenek lesznek kifizetni. Rövidítene a kabinet

Lerövidítené a bírósági ügyintézés határidejét, és olcsóbbá tenné az eljárást a kormány. Az erről szóló törvényjavaslatot szerdán hagyták jóvá. A kormányszóvivő a döntés részleteit ismertetve emlékeztetett arra: azt is szeretnék elérni, hogy lehetőség szerint minél több peren kívüli megegyezés szülessen. Budai Bernadett példaként említette, hogy a jövőben közjegyzőtől is lehet majd kérni peren kívüli igazságügyi szakértő kirendelését.

Elszaladhat a veszteség

Meghaladhatja a 11 milliárd forintot is a BKV idei vesztesége, miközben az üzleti tervben eredetileg 6 milliárd szerepelt. Vitézy Dávid, a vállalat felügyelő bizottságának tagja az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az eredeti tervek szerint nullszaldós eredményt kellett volna elérni, de az sem zárható ki, hogy az év végére 15 milliárdra nő a hiány.

Tisztújítás a bankszövetségben

Felcsuti Pétert, a Raiffesen Bank vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Bankszövetség. A szakember Erdei Tamást, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját váltja a tisztségben, aki a következő hároméves időszakra már nem vállalta jelölést. Az 58 éves Felcsuti Péter korábban 17 évet töltött a Magyar Nemzeti Bankban.

Osztalék helyett sajátrészvény-vásárlás

Nem fizet osztalékot a tavalyi csaknem 120 milliárd forintos adózott nyereségéből az OTP Bank, miután az igazgatóság erről szóló javaslatát jóváhagyták a részvényesek a közgyűlésen. A mérleg szerinti nyereség így 107,9 milliárd forint. Az OTP 2006-ra részvényenként 145 forintot fizetett. A társaság elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen elmondta: az osztalék 125 forint lenne részvényenként, ami a részvényárfolyam kevesebb mint 2 százaléka. Csányi Sándor hozzátette: a részvényeseknek már rövid távon is érdekük, hogy a bank a mostani alacsony árfolyamon minél több részvényt vásároljon vissza.

Fizetnek

Összesen 77 milliárd forint osztalék kifizetését szavazta meg a Magyar Telekom közgyűlése. A társaság a magyar számviteli törvény szerinti tavalyi 35,6 milliárd forint adózott nyereségét teljes egészében kifizeti, az eredménytartalékból pedig 41,4 milliárd forintot használ fel osztalékfizetésre.

Feketehús

Több mint 4 tonna kolbászt és sertéshúst foglaltak le a hatóságok egy illegális húsüzemben a Pest megyei Tápiószőlősön - közölte a ceglédi kerületi főállatorvos. Poppovics László az InfoRádióban elmondta: egy családi ház melléképületében a higiénés szabályok betartása nélkül dolgozták fel a sertéshúst. Hozzátette: a lefoglalt húst és késztermékeket megsemmisítik.