Gémesi: Elfogadhatatlan a színvonal visszaesése

InfoRádió / MTI
2008. április 25. 19:19
Elfogadhatatlannak tartja a szlovákiai magyar nyelvű oktatás színvonalának visszaesését a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára. Gémesi Ferenc azután beszélt erről, hogy a pozsonyi Pravda azt írta: a Magyar Koalíció Pártjának tiltakozása ellenére csökken a magyar nyelvórák száma Szlovákiában.

A lap úgy tudja: az oktatási miniszter olyan állami programtervezetet írt alá, amely szerint szeptembertől a magyar és a szlovák nyelvet is heti öt órában tanulják majd a szlovákiai magyar iskolákban a jelenlegi 7-4-es óraszám-arány helyett.

Gémesi Ferenc hangsúlyozta: nem maga a változtatás jelent problémát, hanem az, ha a magyar nyelvű oktatás minőségének rontása politikai szándékból történik.

A Magyar Koalíció Pártja - amely korábban többször egyeztetett a kérdésről a szlovák oktatási miniszterrel - közleményben tiltakozott a döntés ellen.

A magyar nyelvű oktatást támogató szlovákiai érdekvédelmi szervezetek, szövetségek és szülők jelezték: tiltakozó akciót szerveznek, ha valóban csökkentik a magyar nyelvórák számát Szlovákiában.