Közel a megegyezés a háziorvosok és a kormány között

Infostart
2008. április 24. 06:37
A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint hamarosan megállapodás születhet az alapellátó praxisok ügyében felvetett legsürgetőbb kérdésekben.

Éger István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a Székely Tamással, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójával folytatott tárgyalásokon számos használható ötlet vetődött fel, de ezek egy része csak hosszú távon valósulhat meg.

Az orvosi kamara vezetője hangsúlyozta: egyelőre nem tisztázott, hogy honnan és mennyi forrás áll rendelkezésre a tervezett intézkedésekre. A köztestület elnöke hozzátette: a legsürgetőbb lépés a kieső vizitdíj összegének pótlása lenne.

Éger István szólt arról is, hogy a háziorvosok amortizációs támogatásáról év végig kell egyezségre jutni, emellett megállapodást igénylő terület még a jövő évi finanszírozás, valamint a praxistörvény rendezése. Ennek módja függ a 2009-es költségvetéstől, és a jogszabályi környezet változásától is - tette hozzá.

A praxisalap - amely régóta vágyott ügye a szakmának - például csak akkor értelmezhető, ha a jogi hátteret is tisztába teszik. Az alap lényege, hogy ebből lehetne hitelt folyósítani a praxisok megvásárlására - fejtette ki az érdekképviseleti vezető.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke emlékeztetett arra: elindították azt az akciót, amelyben felmérik, hogy megállapodás hiányában hány háziorvos lenne hajlandó felbontani a finanszírozási szerződést az OEP-pel, de - mint fogalmazott - erre valószínűleg nem lesz szükség.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Éger István a háziorvosok esetleges szerzõdésbontásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Éger István a tárgyalások állásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást