Szabadai: Megerősödtek a pozícióharcok és konfliktusok az SZDSZ-ben

Infostart
2008. április 23. 16:58
Az SZDSZ budapesti elnöke barátaival és politikustársaival együtt kezdeményezi a szabad demokraták legújabb országos tagozatának, a Szabad Kezdeményezések Körének megalakítását. A politikus szerint a szabadság és szolidaritás pártjává alakuló tömörülésnek a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a szociálpolitikára és a megélhetés biztonságára. Szabadai Viktor az InfoRádiónak azt mondta: akkor lesz hiteles az SZDSZ, ha tanul majd a korábbi hibáiból.

Új országos tagozat, a Szabad Kezdeményezések Körének létrehozását kezdeményezi az SZDSZ-ben Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányának elnöke. A politikus az InfoRádióban elmondta: társaival az a célja, hogy összefogja azokat, akik érdemi változásokat akarnak a liberális pártban.

Szabadai Viktor hangsúlyozta: a szabadság és a szolidaritás pártja az SZDSZ, bár vannak olyan értékek, amelyek az utóbbi időben háttérbe szorultak, vagy egyáltalán nem képviselték ezeket. Meg kell határozni azt az irány, amely hitelesen tudná képviselni a liberálisokat - tette hozzá.

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a szabadság és szolidaritás pártja milyen szociálpolitikával, a megélhetés biztonságát garantáló politikával tud újra hiteles lenni - emelte ki az SZDSZ budapesti elnöke. Hozzátette: változtatni kell azon a felfogáson, hogy mindent a piac szabályozzon, ahhoz, hogy hiteles legyen a párt.

Az SZDSZ-es politikus szerint a liberális értékek képviselete helyett megerősödtek a pozícióharcok, a személyi indíttatású ellentétekből fakadó konfliktusok, a kiszivárogtatások, és ez vezetett a jelenlegi a helyzethez. Mindez nem erősítette a pártot és annak egységet - hangsúlyozta.

Ennek kell véget vetni, és megtalálni azt a programot, amivel egyet tud érteni a tagság - emelte ki.

Szabadai Viktor úgy vélte, a párt korábbi hibáit végig kell beszélni, és ezekből tanulni kell. Hozzátette: a személyi kérdések másodlagosak ebből a szempontból, és a mögé a személy mögé lehet odaállni, aki egységes programot tud mutatni a párttagságnak.Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke szerint akár jó és hasznos is lehet a párt budapesti választmányának vezetője által említett platform létrehozása, de ezt addig nem tudja megítélni, amíg nem ismeri a kezdeményezés tartalmát és a résztvevőket.

Az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke a kezdeményezés időzítését ugyanakkor problémásnak tartja, mert véleménye szerint az SZDSZ előtt álló legfontosabb döntés most a koalíciós kérdés, melyről ezen a hétvégén dönt rendkívüli küldöttgyűlés.

Gulyás József fenntartotta véleményét, amely szerint ahogy a tisztújítási kampányt nem kívánatos a koalícióról döntő küldöttgyűlés elé hozni, így a platform, vagy platformok megalakítását sem.

Horn Gábor kiemelte: az SZDSZ-en belül új tagozatot létrehozni csak az Országos Tanácsnak van joga. Hozzátette, hogy véleménye szerint a pártban mindenki az SZDSZ megújításáért dolgozik.

Az ügyvivő az új kezdeményezésről azt mondta: az is jó lenne, ha Szabadai Viktor az SZDSZ budapesti választmányának elnökeként azon dolgozna, hogy a párt a lehető legjobban működjön a fővárosban, de természetesen joga van a barátaival együtt platformot alakítani, ahol megpróbálhatják megvalósítani a saját elképzeléseiket.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást