Megadóztatják a nyakkendőket, kosztümöket, még a kanapét is?

Infostart
2008. április 23. 11:21
Még a szőnyeg- és nyakkendővásárlókkal is fizettetne kulturális járulékot a kormányzat. A Nemzeti Kulturális Alapot gazdagító 0,8 százalékos járulékról szóló jogszabály aktualizálásával ugyanis új termékek is járulékkötelessé válnának, olyanok, amelyek az előterjesztő szerint kulturális értékből jönnek létre.

A szőnyegek, a felsőruházat, azaz a férfiöltöny, a női kosztüm, az ing, de még a kanapé után is kulturális járulékot kell fizetni a jövőben, ha az Országgyűlés elfogadja Schiffer János szocialista képviselő előterjesztését.

Mint azt a képviselő az InfoRádióban elmondta, a tervezett 0,8 százalékos járulék a Nemzeti Kulturális Alapot illetné meg.

A változtatás célja, hogy az ágazat önadózása mellett azok a szolgáltatások és termékek is járuljanak hozzá az alaphoz, amelyek kulturális értékből jönnek létre. Példaként a könyv, a film és a televíziós sugárzás mellett az internetet, a mobilszolgáltatások egy részét és a ruházati cikkeket említette.

Az indoklás szerint ezek a termékek a dizájn révén komoly kulturális értéket képviselnek. Az elképzelés szerint csak a ruházati termékeket terhelő járulékból évi mintegy 800 millió forintos bevételre számít a Nemzeti Kulturális Alap.

Schiffer János elmondta: a kulturális alapról szóló szabályozás 1993-ban jött létre, ezért felülvizsgálatra szorul. Akkoriban az alapnak jelentős bevétele származott például a hangkazetták eladásából, az internet azonban még nem volt általános Magyarországon.

A textiliparban semmilyen tartalék nincs, a gyártóknak ezért tovább kell hárítaniuk a járulékot a fogyasztókra - mondta az InfoRádióban a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke. Tomor János egyetért azzal, hogy egy kosztüm kulturális értéket képvisel, de szerinte az ezen termékek sora hosszasan folytatható, hiszen ez igaz az autókra, a kávéfőzőre vagy a lámpaoszlopra is.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tomor János, a Magyar Könnyûipari Szövetség elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást