HÖOK: 600 ezer forintos költségtérítést kell fizetniük a hallgatóknak?

Infostart
2008. április 23. 17:09
Az eddigi hozzájárulás többszörösét, akár 600 ezer forintos összeget szednének be az állami- és költségtérítéses képzésben tanuló hallgatóktól - állítja a HÖOK. A Corvinus Egyetem rektora szerint azonban nincs szó több pénzről.

A Magyar Rektori Konferencia javaslata értelmében a hallgatóknak a teljes önköltséget, vagyis a jelenlegi 180 ezer helyett 600 ezer forintos költségtérítést kell befizetniük, majd ez az összeg kerül elosztásra teljesítmény szerint - mondta az InfoRádiónak Miskolci Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

Véleménye szerint még túl korai arról beszélni, hogy teljes átjárás legyen a költségtérítéses és az államilag finanszírozott hallgatók között, mivel ennek a rendszernek a kiépítése csak 2006-ban kezdődött el. Akkor a kormány 15 százalékban határozta meg a költségtérítéses diákok átjutásának arányát az államilag finanszírozott képzésbe, de hogy valójában mennyien éltek ezzel a lehetőséggel, még nem derült ki.

Miskolci Norbert szerint a hallgatók többsége nem is hallott arról, hogy ha beleesik a 15 százalékba, akkor át is kerülhet államiból költségtérítéses rendszerbe - és fordítva.

Ráadásul nincs is értelme az elosztásnak, mivel a két finanszírozási típus elkülönül egymástól - véli az elnök, hozzátéve: a felvételi lapon külön be kell jelölni, hogy a jelentkező melyik képzési formát választja.

A Corvinus Egyetem rektora szerint nem igaz, hogy a rektori konferencia javaslata több pénz beszerzését jelentené a diákoktól. Mészáros Tamás az InfoRádiónak elmondta: a költségtérítés mértéke attól függne, hogy ki mennyit teljesít. A hasonlóan teljesítők hasonló összeget fizetnének, de hogy mennyit, az két dolog függvénye: mennyi egy állami támogatott hallgató állami támogatása, illetve mennyi egy hallgató oktatásának az önköltsége.

A rektor szerint felesleges a részletekről vitát folytatni, mert a paraméterekről később még lehet tárgyalni és egyeztetni.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Miskolci Norbert
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mészáros Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást