Egyszerűbbé válhat az örökbefogadás

Infostart
2008. április 23. 08:10
Egyetértés van a parlamenti pártok között abban, hogy könnyebbé, egyszerűbbé kell tenni az örökbefogadást. Az ehhez szükséges jogszabályváltozásokról Szili Katalin házelnök és Török Zsolt szocialista képviselő kezdeményezésére ötpárti tárgyalásokat kezdenek. A jogalkotási munka májusban kezdődhet, és részt vesznek benne a szakmai szervezetek is.

Az öt parlamenti párt, bizonyos feltételekkel ugyan, de támogatja, hogy egy, az örökbefogadást egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá tévő jogszabály szülessen - mondta az InfoRádiónak Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő.

A jogszabályt a már meglévők átalakításával hoznák létre - közölte a politikus, aki szerint az ötpárti tárgyalásokra már májusban sor kerülhet. Török Zsolt úgy véli, lehetséges, hogy még a tavaszi ülésszak végéig sikerül elfogadni a kormány és a Parlament feladatait tartalmazó országgyűlési határozatot.

A politikus közölte: a tervek szerint egyebek mellett módosítanák a polgári perrendtartásról szóló és a családjogi törvényt; a munkajogi szabályokon úgy változtatnának, hogy azoknak a pároknak, akik örökbefogadási folyamaton mennek keresztül "hasonló védettséget biztosítsanak", mint a kismamáknak.

Konszenzust szeretnének kialakítani abban is, hogy azok, akik fogyatékossággal élő, vagy idősebb gyermeket fogadnak örökbe, valamilyen magasabb szintű támogatásban részesüljenek - tette hozzá Török Zsolt.

Az előkészítési folyamatban a szakmai szervezetek, szakszolgálatok is részt vesznek - jelentette ki a szocialista országgyűlési képviselő.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást