A kormány elfogadta a turizmustörvény-javaslatot

InfoRádió / MTI
2008. április 23. 17:56
A kormány szerdai ülésén elfogadta a turizmustörvény-javaslatot, amelynek célja egyebek mellett, hogy meghatározza a turizmussal kapcsolatos állami és önkormányzati feladatokat, a turisztikai tevékenységek gyakorlásának általános feltételeit - mondta Bajnai Gordon, a területért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter elmondta: a törvényjavaslat célja továbbá, hogy meghatározza a turizmusban érdekelt állami és egyéb szervezetek együttműködési kereteit, elősegítse a turizmus céltudatos fejlesztéséhez szükséges feltételek kialakítását, valamint a turizmusban működő vállalkozások működését és fejlődését.

Bajnai Gordon kiemelte, hogy a törvényjavaslat szerint a turisztikai pályázatokon csak akkor pályázhatnak majd az önkormányzatok, ha az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó költségvetési hozzájárulást turisztikai célokra fordítják. Jelenleg egy forint idegenforgalomból származó bevételhez az állam két forint támogatást ad.

A törvényjavaslat nagyobb hangsúlyt ad a Regionális Idegenforgalmi Bizottságoknak. A kilenc turisztikai régióban továbbra is működni fognak ezek a bizottságok, Regionális Turisztikai Bizottság elnevezéssel, és a korábbi szabályozás helyett egy új miniszteri rendelet állapítja majd meg működésük részletes szabályait.

Bajnai Gordon elmondta: a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) tavaly 500 millió forint költségvetési többletforráshoz jutott, amelyet a 2007. évi utószezon, illetve a 2008. évi előszezon beutazó és belföldi vendégforgalmának élénkítésére használhatott fel, három marketing kampány keretében. A kampányok sikeresek voltak, hiszen az MT Zrt. a vállalt 300 ezer vendégéjszaka-növekedést a tervezett hat hónap helyett 5 hónap alatt teljesítette. Így újabb 500 millió forint marketing-támogatást biztosítanak a turisztikai marketing szervezet számára.

Előreléptünk a versenyképességi listán

Wolff Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke azt mondta: sokat ad a szakmának ez a törvényjavaslat, hiszen eddig nem volt kimondva, hogy az államnak vannak kötelezettségei az ágazattal kapcsolatban.

Bajnai Gordon beszámolt arról is, hogy a Világgazdasági Fórum turizmus versenyképességi listáján az előző évihez képest 2008 elején Magyarország mintegy 7 helyet lépett előre, jelenleg 33. helyen áll a vizsgált 130 ország közül. A lista összeállításához egyebek mellett vizsgálják a szabályozási, üzleti környezetet, infrastruktúrát, a humán, kulturális és természeti erőforrásokat.

A listán Csehország és Észtország előzte meg Magyarországot a közép-kelet-európai országok közül.

A miniszter hozzátette: a lista összeállítói felhívják a figyelmet egyebek mellett arra, hogy "a magyarok vendégszeretete messze nem olyan jó kívülről nézve, mint itthonról gondoljuk".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Litauszky Balázs tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást