Újpesten kötött ki a metróépítésből származó sitt

Infostart
2008. április 22. 15:59
A 4-es metró Népszínház utcai épülő megállójából származik az a vélhetően illegálisan lerakott hulladék és föld, amelyre kedden hívta fel a figyelmet az újpesti polgármester. A DBR Metró Projekt Igazgatóság helyettes vezetője nem tudja, volt-e joga a föld elszállításával megbízott cégnek az eredetileg kijelölt helyett Újpestre vinni azt.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság a BPV Metro 4 Kkt.-vel szerződött a Népszínház utcai metrómegálló kivitelezésére - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet helyettes vezetője, hozzátéve: a megállapodásban komoly feltételeket szabtak a kitermelt föld elhelyezésére.

A BPV Metro 4 Kkt. a föld elszállítására a Kres-Bau Kft.-vel kötött szerződést, amelyben megmaradtak a projektigazgatóság áldal szabott kemény feltételek. A megállapodás szerint a kitermelt földet egy mogyoródi telephelyre kellett volna szállítani, a cég azonban máshová vitte azt - mondta Olti Ferenc.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság helyettes vezetője hozzátette: nem tudják, hogy a Kres-Bau Kft.-nek - amelynek vezetője jelenleg külföldön tartózkodik - volt-e joga ahhoz, hogy ne az eredetileg kijelölt helyre szállítsa a földet, de felszólították a BPV Metro 4 Kkt.-t arra, hogy tisztázza a kérdést.

A kitermelt földet és törmeléket újpesti területre rakták le. A városrész polgármestere szerint a sitt elszállítása és a terület rendbehozatala 100 millió forintba is kerülhet, Derce Tamás ezért büntetőfeljelentést tesz az ügyészségen, a metróépítő társaságtól pedig kártérítést kér.

Olti Ferenc úgy véli: ha a földszállításra szerződött cég esetleg megszűnne, az ügyben akkor sem a DBR Metró Projekt Igazgatóság lenne a felelős, hanem annak alvállalkozója, a BPV Metro 4 Kkt. A társaságnak ugyanis felelősségbiztosítása és jól teljesítési bankgaranciája van a megbízó felé, vagyis helyt kell állnia, ha felelősségi körében hiba történik.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást