Szilvásy: A joghoz nem értők is érteni fogják a határozatot

Infostart
2008. április 22. 14:50
Módosítja a nemzetbiztonsági védelembe tartozók köréről szóló határozatot a kormány - jelentette be a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter. Szilvásy György a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a joghoz nem értők számára is egyértelművé kívánják tenni, hogy az érintetteknek nem lesz kötelező együttműködni a szakszolgálatokkal.

Az 1998-ban hozott és az év elején ismét módosított titkosított kormányrendelet azoknak az intézményeknek, szervezeteknek és cégeknek a körét tartalmazta, amelyek nemzetbiztonsági védelem alatt állnak.

A mostani változtatással olyan önkormányzatok és önkormányzati intézmények is bekerültek ebbe a körbe, amelyek támadásoknak lehetnek kitéve, egyebek mellett az uniós források felhasználása miatt.

Korábban Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke törvénytelennek minősítette a március 20-án hozott titkos határozatot és úgy vélte, hogy a lehetővé teszi a teljes magyar politikai gárda lehallgatását és megfigyelését.

Szilvásy György tárca nélküli miniszter ismét cáfolta a vádakat és hangsúlyozta: a parlamenti képviselők megfigyeléséhez és lehallgatásához az Országgyűlésnek is hozzá kell járulnia.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást